'Pænt menneske' får to års fængsel for våben

60-årig nyborgenser dømt for at besidde maskingeværer og tusindvis af patroner

Våbenlovgivningen sigter ikke kun mod hærdede forbrydere med store tatoveringer og læderjakker. Også almindelige 'pæne mennesker' risikerer en streng fængselsstraf.

Det måtte en 60-årig mand fra Nyborg tirsdag eftermiddag sande, da Retten i Svendborg idømte ham en fængselsstraf på to år og tre måneder for ulovlig våbenbesiddelse.

- Denne sag viser, at selv pæne mennesker risikerer at ryge i fængsel, hvis de ikke overholder våbenlovgivningen, siger politifuldmægtig Bo Hjeds, der er anklager i sagen.

Den 60-årige er jæger og medlem af flere skytteforeninger. Ved en ransagning i efteråret 2010 på mandens bopæl fandt politiet en større mængde våben.

Blandt de 18 ulovlige våben fandt politiet to maskingeværer fra Anden Verdenskrig, der ligesom de øvrige våben var funktionsdygtige.

Derudover dukkede der ikke færre end 11.000 patroner op under ransagningen samt remedier til at fremstille yderligere ammunition.

Retten vurderede, at der var tale om en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om overtrædelse af våbenloven under særligt skærpende omstændigheder.

Det giver fængsel i minimum et år og kan straffes med fængsel i helt op til seks år. Retten vurderede, at fængsel i to år og tre måneder var passende for mandens brøde.

Selv om den 60-årige har gode personlige forhold vurderede retten, at forbrydelsen er så grov, at en betinget dom ikke kan komme på tale.

Den 60-årige overvejer nu, om han vil anke sagen til Østre Landsret. Den beslutning skal han træffe, inden der er gået 14 dage, ellers står byrettens dom ved magt.