Sandbergs lærling på anklagebænken

Tiltalt for drabet, der tændte bandekrigen

Sandberg med Mazdak Fabricius i røde jakke kort efter, at der i oktober 2009 var blevet skudt mod dem, mens de sammen med andre HA'ere spiste på restaurant Sticks n' Sushi i Hellerup. (Foto: Mogens Flindt)
Sandberg med Mazdak Fabricius i røde jakke kort efter, at der i oktober 2009 var blevet skudt mod dem, mens de sammen med andre HA'ere spiste på restaurant Sticks n' Sushi i Hellerup. (Foto: Mogens Flindt)

Han er tiltalt for drabet, der pustede gløderne fra en mindre, lokal konflikt op til en årelang, fuldblods bandekrig ude af kontrol.

I dag begynder retssagen mod den 25-årige HA-rocker, Mazdak Fabricius, der er anklaget for i august 2008 med skud fra en Kalashnikov-riffel at have dræbt 19-årige Osman Nuri Dogan.

Ifølge kilder er han er en af bandekrigens helt centrale aktører på HA-siden, hvor han både har været gadesoldat og fungeret som livvagt for Gucci-rockeren Brian Sandberg.

Fra violinspil til rockersoldat
Fabricius er født i Danmark af iranske forældre. De blev skilt, og Mazdak voksede op hos sin mor i Gentofte, nord for København. Ifølge kilder var opvæksten ikke præget af problemer. Han gik i privatskole, hvor han både socialt og fagligt klarede sig godt. I fritiden spillede han blandt andet violin.

Efter skolen fortsatte han i gymnasiet.

I 15-16-års alderen skiftede unge Fabricius dog interesser og begyndte at komme på Nørrebro. Han færdedes i kredse, hvor kriminalitet både gav status og var en del af hverdagen. Blandt andet på Blågårds Plads, men især i det socialt belastede byggeri, Mjølnerparken.

Her havde han tæt venskab med en af de få tilbageværende danske drenge i en af landets mest indvandrertunge indvandrerghettoer, Mads Pedersen. Han fulgte siden Mazdak Fabricius ind i HA.

I september i år blev Mads Pedersen i øvrigt idømt tre års fængsel ved den store rockersag, hvor en række rockere, blandt dem Brian Sandberg, fik lange straffe.

Hooligan
I 2005 blev både Mazdak Fabricius og Mads Pedersen en del af Hooligan-miljøet omkring fodboldklubben FCK, hvorfra de ifølge kilderne godt to år senere rykker videre til HA’s nyoprettede rekrutgruppe, AK81.

Både Mazdak Fabricius og Mads Petersen har forladt AK81 og er rykket videre op i HA’s Hierarki.

Trods de kriminelle forbindelser opretholdt Fabricius et respektabelt ansigt udadtil som energisk iværksætter. I oktober 2007 – nærmest samtidig med at han træder ind i AK81 – optræder han storsmilende i ungdomsmagasinet Chili i en artikel om direktører under 25 år.

Direktøren for det hele
Mazdak Fabricius havde godt seks måneder tidligere startet virksomheden Bilvask24-7.

Tidligere havde han arbejdet i en bilvask for luksusbiler, og her fik han ideen et nyt koncept: I stedet for at kunderne skulle komme til vaskehallen, ville Fabricius’ vaskeservice komme til kunderne.

– Man skal bare komme i gang, og så må det bære eller briste. Man skal kunne klare at ryge ned i et hul – for det gør man en gang imellem. Og så skal man arbejde hårdt, forklarede Mazdak Fabricius dengang til Chili.

Livvagt for Brian Sandberg
Frem til sin anholdelse i september 2010 var Mazdak Fabricius kernefigur i kredsen omkring Gucci-rockeren, Brian Sandberg, for hvem Mazdak Fabricius også ved flere lejligheder har fungeret som livvagt.

Mazdak Fabricius var med, da der fra en bil blev affyret en serie skud mod en Sticks n’ Sushi-restaurant i Hellerup i oktober 2009.

Her havde Sandberg og hans følge netop bestilt aftensmad efter et HA-klubmøde, da skuddene faldt. Rockeren Dennis Brodthagen blev såret af et skud i ansigtet ved attentatet. Skuddene splintrede butikkens facaderude, og glasskår fandt vej ind bag Mazdaks skudsikre vest.

Mazdak er dog ikke mere rystet over det pludselige drive-by- skyderi end, at han efterfølgende sørgede for via mobiltelefonen at dirigere AK81’ere rundt, mens Sandberg og Brodthagen er på hospitalet.

Under sin varetægtsfængsling har han blandt andet siddet sammen med Sandberg. Ifølge fængselskilder har han gået Sandberg til hånde og blandt andet hjulpet Gucci-rockeren med hans vasketøj.

Dømt for to kølleoverfald
To gange i løbet af bandekrigen er Mazdak Fabricius blevet dømt for køllevold.

Første dom faldt efter et kølleoverfald på to unge indvandrere, der i bil kørte på Strandvejen i Hellerup.

De ’voksne’ HA’ere holdt påskefrokost på en nærliggende restaurant, hvor de unge AK81’ere agerer vagthold.

Desuden er Mazdak Fabricius også dømt for sin deltagelse i et groft kølleoverfald på to unge indvandrere foran Brorsons Kirke i Rantzausgade. Det skete i august 2009.

Under retssagen kom det frem, at overfaldet var hævn for en episode aftenen i forvejen, hvor der var blevet affyret skud mod HA-relaterede pushere i Jægersborggade, Nørrebro.

Mistænkt for skud
Mazdak Fabricus været blandt flere mistænkte i forbindelse med flere skudepisoder i Mjølnerparken i efteråret 2008 og vinteren 2009.

Her er flere blevet såret og invalideret af skud. Desuden er en blevet dræbt. Ind til videre har politiet ikke fundet gerningsmændene bag attentaterne.

Gennem flere år har Ekstra Bladet forsøgt at få et interview med Mazdak Fabricius. Men fra højere sted i HA-hierarkiet har han fået mundkurv på.