Kvinde tiltalt for spytklat mod Pia K

Politiet har foretaget dna-analyse af slimet spytklat, der endte på en TV2-mikrofon

Pia Kjærsgaard til koncert med Dolly Parton sammen med sin mand i Forum, hvor hun efterfølgende blev spyttet efter. Foto: Mogens Flindt
Pia Kjærsgaard til koncert med Dolly Parton sammen med sin mand i Forum, hvor hun efterfølgende blev spyttet efter. Foto: Mogens Flindt

Pia Kjærsgaard var centimeter fra at blive ramt af en slimet spytklat, efter hun havde været til koncert med den amerikanske countrystjerne Dolly Parton i Forum i København d. 25. august i år.

Nu er en 34-årig kvinde blevet tiltalt for 'at have overfaldet Pia Kjærsgaard i anledning af dennes beskæftigelse som folketingsmedlem'.

Kvinden er tiltalt for vold eller trussel om vold mod en person, der handler i offentlig tjeneste, subsidiært for hån eller fornærmelig tiltale mod samme.

Endte på mikrofon
Ifølge anklageskriftet spyttede kvinden mod Pia Kjærsgaards ansigt på kort afstand, hvorved spytklatten ramte en mikrofron, der blev holdt i Pia Kjærsgaards brysthøjde.

Hele 'snotterens' tur blev fanget af et TV2-News' kamera, der var i gang med at lave et interview med DF-lederen om hendes koncertoplevelse. Men man kan ikke se, hvem, der sendte klatten afsted, og DF-lederen talte bare professionelt videre, som om intet var hændt, mens journalisten behændigt lige drejer mikrofonen en halv omgang.

Den 34-årige kvinde blev efterfølgende tilbageholdt af Pia Kjærsgaards bodyguards og senere overgivet til politiet.

Hun nægter sig skyldig i tiltalen.

- Min klient har valgt ikke at udtale sig yderligere, end hun har gjort. Hun erklærer sig ikke skyldig. Vi finder, at der er beviser for, at hun ikke er skyldig, siger hendes forsvarer, Kim Krarup, til ekstrabladet.dk.

Sydlandsk gestus
Ifølge forsvareren er der foretaget en dna-analyse af spytklatten, så man kan fastslå, hvem der er ophavsmand til spytklatten.

Læs også: Anholdt for at spytte efter Pia Kjærsgaard

Forsvareren fortæller, at hans klient havde været til koncert med et selskab, der sad foran Pia Kjærsgaard og hendes mand i Forum.

- De opførte sig ordentligt. Og det er min opfattelse, at der var en eller anden hyggelig stemning mellem hende og Pia Kjærsgaard og hendes bodyguards, fortæller forsvareren.

Efter koncerten stødte den 34-årige kvinde på nogle andre, hun kender, og de hidsede måske hinanden op, siger forsvareren.

- Min klient fastholder, at hun alene har foretaget en 'sydlandsk gestus', der KAN se ud som om, hun spytter efter - i dette tilfælde - Pia Kjærsgaard. Men gestussen er netop alene en gestus. Måske for at vise sin foragt og mening om det, Pia Kjærsgaard står for. Men der er ikke sket afgivelse af kropsvæsker mod Pia Kjærsgaard, siger Kim Krarup, der mener, at politiets efterforskning har været mangelfuld.

- Politiets efterforskning har alene koncentreret sig om den kvinde, som var mest iøjenfaldende under og ude foran koncerten. Der er ikke foretaget afhøring af det selskab, som min klient var i under koncerten. Efter koncerten møder min klient en anden gruppe bestående af fjerne bekendte. Politiet har afhørt én fra den gruppe, siger forsvareren.

Vil ikke kommentere
Politiassessor Lisbeth Thyssen ønsker ikke at gå ind i bevismaterialet i den konkrete sag og har ingen kommentarer til, hvorvidt der foreligger en dna-analyse i sagen.

Helt generelt siger hun, at det ikke er afgørende, om spytklatten rammer. Alene det, at man spytter på kort afstand, men måske ikke er 'præcisionsspytter', kan høre under den bestemmelse, som der er rejst tiltale for.

Omkring det generelle strafniveau i denne slags sager, siger politiassessoren:

- Der er selvfølgelig varianter. Hvis du slår en tjenestemand ned, og han får en skade, er det en helt anden alvorlig sag end en situation, der er mere ren verbal, eller hvor man måske spytter og så uden at ramme. Det er ren proportionalt, siger hun.

Derudover er den tiltaltes personlige forhold også afgørende for en eventuel strafudmåling.

Sagen skal for retten til næste år.