Breivik klar til kugleregn i Oslo

Anders Behring Breivik var klar til at skyde sig fri, hvis nogen ville forhindre hans massemord

Anders Breivik var klar til at skyde sig ud af Oslos centrum. (Foto: AP)
Anders Breivik var klar til at skyde sig ud af Oslos centrum. (Foto: AP)

Den norske massemorder Anders Behring Breivik var klar til at skyde sig fri i centrum af den norske hovedstad Oslo, hvis politi eller andre forsøgte at fjerne den bilbombe, han havde placeret foran regeringshovedkvarteret.

Læs også:Derfor begyndte Breivik at hade muslimer

Også hvis politi eller andre fik mistanke til ham og forsøgte at stoppe ham i Oslo, var han klar til at dræbe for at komme ud på Uttøya for at fuldføre sit massemord ved Arbejderpartiets ungdomslejr fredag den 22. juli.

Det har Breivik fortalt i samtaler med sin advokat Geir Lippestad, skriver flere norske medier.

Læs også:Breivik nægter fangefoto

Breivik havde en pistol i højre hånd, da han forlod bilbomben efter at have parkeret sin varevogn uden for regeringshovedkvarteret.

Livsfarligt at stoppe ham
- Jeg kan bekræfte, at min klient har sagt, at han med livet som indsats ville bruge sit våben mod alle, der ville forsøge at fjerne bomben eller bilen, bomben var placeret i, siger Lippestad.

Advokaten gentager i denne forbindelse Breiviks motiv til de voldsomme handlinger.

- Målet var at skabe så meget ødelæggelse og at dræbe så mange, at der blev så stor opmærksomhed omkring ham, at han kunne være sikker på, at hans manifest ville blive spredt til hele verden.

Læs også:Anders Breivik frygter sindssygeerklæring

Anders Behring Breivik besluttede sig først selve den 22. juli for, at hans massakre skulle omfatte Arbejderpartiets ungdomslejr på Uttøya.

- Da han i radioen havde hørt om omfanget af skaderne ved eksplosionen foran regeringshovedkvarteret tog han den endelige beslutning om at fortsætte aktionen, siger Lippestad og understreger, at Breivik har en virkelighedsopfattelse, som det er vanskeligt at sætte sig ind i.

Retssagen mod Anders Behring Breivik ventes at begynde den 1. april næste år.

Se også:TV: Breiviks far slår hånden af sin søn