Terror-sigtet forsøgte flugt fra fængslet

En af de fire formodede terrorister, der planlagde en massakre mod JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen, forsøgte at flygte fra fængslet

Tre formodede terrorister ville angribe JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen, mens en fjerde var med i planlægningen i Stockholm. Den ene sigtede forsøgte at grave sig ud af fængslet.(Foto: Klavs Bo Christensen)
Tre formodede terrorister ville angribe JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen, mens en fjerde var med i planlægningen i Stockholm. Den ene sigtede forsøgte at grave sig ud af fængslet.(Foto: Klavs Bo Christensen)

Den 31-årige terror-sigtede OA har forsøgt at flygte fra Vestre Fængsel.

Han er den ene af fire militante islamister, der nu på 11. måned sidder varetægtsfængslet for en planlagt massakre på medarbejderne i JP/Politikens Hus omkring nytår.

Tre af de terror-sigtede kørte fra Stockholm til København med to skydevåben, masser af ammunition og 200 plasticstrips for at trænge ind i bladhuset og 'dræbe så mange som muligt'.

OA forsøgte at grave sig ud fra sin celle med en ske.

Det bekræfter chefen for efterforskningen af terror-sagen vicepolitiinspektør Carsten Jansson, Københavns Vestegns politi, overfor ekstrabladet.dk.

Politiet: sikkerheden er i top
- Han havde intentioner om at flygte. Men hullet i murværket blev opdaget af fængselspersonalet, siger Carsten Jansson.

Politiet har hidtil hemmeligholdt flugtforsøget, der skete kort tid efter, at de formodede terrorister var blevet varetægtsfængslet.

Sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Michael Gjørup bekræfter, at en af de terror-sigtede forsøgte at grave sig gennem muren fra cellen med et redskab, men det blev opdaget af fængselsbetjentene inden han nåede gennem muren.

Terrorsagens anklager Helene Schrøder ønsker ikke at kommentere flugtforsøget, men hun forsikrer at sikkerheden omkring de fire terror-sigtede er i orden:

- Der er højeste sikkerhed på alle fire, siger Helene Schrøder.

Læs også: Terror-ordre mod JP kom fra Pakistan

ekstrabladet.dk erfarer, at de fire sidder i forskellige fængsler, så de ikke har mulighed for at komme til at tale sammen efter at isolationsfængslingen er ophørt. Den ene, en 45-årig tuneser MD, sidder i landets sikreste fængsel, arresten på Københavns politigård.

Når de bliver fremstillet i Glostrup Ret til fristforlængelser sker det under kraftig bevogtning af politiet.

OA er født i Marokko og tidligere psykiatrisk patient i Sverige, hvor han i 1990´erne blev dømt for sexovergreb på mindreårige piger. I forsøget på at helbrede sig selv begyndte han at fordybe sig i Koranen.

Han blev angiveligt rekrutteret til terrorforsøget i København af den medsigtede SZ, der var nabo til OA´s søster i Järfälla, hvor OA ofte opholdt sig.

Terror-ordre fra Pakistan
Terror-sagen har internationale relationer, der stadig efterforskes af PET og Københavns Vestegns politi.

Ordren til massakren på Rådhuspladsen, der skulle være en kopi af terror-angrebet i Mumbai, Indien i november 2008, kom angiveligt fra terror-organisationen Lashkar-e-Taiba, der er tæt knyttet til Al-Qaeda.

Politiet venter i øjeblikket på svar på flere internationale retsanmodninger, der skal bruges i efterforskningen af terror-sagen.

- Jeg håber, men kan ikke love det, at sagen er klar inden årets udgang, siger anklager Helene Schrøder.

Både statsadvokaten, rigsadvokaten og justitsministeren skal tage stilling til anklageskriftet, når der er tale om en terrorsag.

Delvise tilståelser
To af de terror-sigtede har tilstået delvist.

Den 45-årige MD har tilstået, at de to skydevåben, som politiet fandt, var hans: en maskinpistol med lyddæmper og 72 skud og en ni mm. pistol med 36 skud. Men han nægter, at våbnene skulle bruges til terror.

Den 38-årige SZ har erkendt, at han var med til at planlægge en terroraktion, men han mener, at han frivilligt opgav planen, da han undlod at rejse med de tre medsigtede fra Stockholm til København.

SZ kørte med de tre andre i bilen fra Stockholm mod København sent om aftenen 28. december, men han stod af undervejs.

En del af beviserne består af rumaflytninger af SZ´s lejlighed i Stockholm, hvor han taler med den 45-årige tuneser MD. De skal dræbe så mange som muligt: 'Aktionen skal vare i 20 minutter, og der skal slås ihjel. Det skal ikke være som tjetjenerne. Der skal ikke forhandles,' lyder det på aflytningen.