Forsvarere: Derfor skal Breivik slippe billigt

Dårligt beredskab i regeringskvarteret i Oslo og på Utøya bør give Anders Behring Breivik 'rabat' når straffen skal udmåles, mener massemorderens forsvarere

Anders Breiviks advokater har strategien klar (Foto: AP)
Anders Breiviks advokater har strategien klar (Foto: AP)

Anders Behring Breiviks forsvarere vil i den kommende retssag kræve, at drabsmanden får mindre en fængsel eller forvaring i 21 år, som er maksimumstraffen i Norge.

De vil på en pressekonference senere i dag fremlægge, hvad de anser som formildende omstændigheder, men VG.no - der sender pressemødet live - har fået fat i hovedpunkterne i forsvarernes argumentation.

Det er:

* Breivik har fra starten erkendt at han stod bag terrorhandlingerne og har medvirket til opklaringen. Det giver - efter norsk lov - op til 30 procent 'rabat' på straffen.

* Han forsøgte to gange under massakren på Utøya at ringe til politiet for at overgive sig.

* Han sparede de yngste på øen.

* Dårlig sikkerhed i regeringskvarteret og på Utøya, samt politiets langsommelighed, var medvirkende til at terroren kunne gennemføres.

Stanger gjennom taket

- Vi mener det med beredskab er interessant at gå ind i med fuld styrke. Det er helt centralt i sagen, uanset at det ikke en den traditionelle strategi i en drabssag, siger advokaten Geir Lippestad til VG.

Bistandsadvokat John Christian Elden mener ikke, at det vil få den store betydning af fremhæve formildende omstændigheder, da den grusomme forbrydelse er langt forbi maksimumstraffen i Norge på 21 års fængsel eller forvaring.

- Strafrabat vil ikke få nogen særlig betydning, når retten skal udmåle straffen. Omkring beredskabet, så er det objektivt set noget forsvarerne skal trække frem, men det gør ikke gerningsmanden mindre skyldis, siger han.