Rockerkongens fald

Fra jetsetrocker, general for AK81, liebhaver, gangster og kendiskriminel til dømt for drabsforsøg.Brian Sandberg – HA’eren med den hvide vest. Det her er historien om faldet fra tinderne for en af Danmarks mest profilerede og omtalte gangstere.

Rockerkongen med den hvide vest. Brian Sandberg var toppen af Hells Angels. I dag får han dom for drabsforsøg i bandeland. (Foto:Claus Bonnerup)
Rockerkongen med den hvide vest. Brian Sandberg var toppen af Hells Angels. I dag får han dom for drabsforsøg i bandeland. (Foto:Claus Bonnerup)

En sløv lyskegle oplyser kun delvist den mørke celle. Det lille matte vindue med tremmer for, der sidder hengemt lige under loftet, understreger, at de første syv måneder af år 2011 bogstavelig talt har været syv måneder i skyggen for Brian Sandberg. Enmandssengen, vasken, skrivebordet, stolen og fjernsynet er nu ellers moderne nok, men det er som om, der ikke helt er plads til et menneske også i det lille rum, og man må kante sig rundt på det trange areal. Dagsrutinerne er få, men opslidende i længden, og venten er et fuldtidsjob.

Det er svært at læse eller skrive uden brug af en elpære - uanset om det er formiddag eller aften. Det gule lys og den korte afstand til de mørke vægge mørner med tiden øjnene. Fladskærmen på væggen bliver brugt flittigt, og der er da heller ikke sparet på tv-kanalerne. Faktisk er personerne i det lille tv på væggen det tætteste, man kommer på andre mennesker i lange perioder, når man sidder fængslet i ’Pishullet’, som Politigårdens fængsel kaldes i kriminelle kredse. Et sted, hvor du som indsat kun sidder i to dage: Den dag du stempler ind, og den dag du stempler ud.

Syv måneder i helvede
Myterne om forholdende for rockerne i de danske fængsler er mange. Fri adgang til kvinder, stoffer, fællesskab med brødrene fra ’klubben’ og masser af besøg udefra, men Brian Sandbergs liv som indsat på Politigårdens Fængsel i København, kunne ikke være længere fra den forestilling, eller hans eksklusive liv uden for murene som en del af det københavnske jetset for den sags skyld.

Sandbergs syv måneder på Politigården har været domineret af isolation, uvished, frustration og frem for alt venten. Hen over sommeren 2011 har Hells Angels-medlemmet i adskillige breve til Ekstra fortalt eksklusivt om den barske dagligdag i Danmarks værste fængsel.

“Når man er isoleret på Politigården og skal være på cellen 23 timer i døgnet, så er det PÅ cellen. I andre arresthuse kan man gå på toilettet, i bad og andre småting, hvor man går alene uden betjente. Dette foregår aldrig på 'Gården'. Ligesom man alle andre steder i landet, bliver sat ind i tingene og hverdagen i de forskellige arresthuse, får man ingenting at vide, når du lander på 'Gården'. Når man så er blevet placeret der uden grund, så er det meget frustrerende, at man ingen tidshorisont får på, hvor længe man skal være der. Altså endnu et pres, mens man er isoleret.” BS

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Næste