En straf i straffen

Rockerkongens fald - del 4

Straffen for drabsforsøg får han i dag. Selv kalder han opholdet i Politigårdens fængsel for en straf i straffen. (Foto: Jens Dresling)
Straffen for drabsforsøg får han i dag. Selv kalder han opholdet i Politigårdens fængsel for en straf i straffen. (Foto: Jens Dresling)

Politigårdens Fængsel blev indviet i 2004. Fængslet var oprindeligt tænkt som en straf til indsatte, der ikke opførte sig ordentligt i landets øvrige arresthuse. De kunne som sanktion blive indsat i Politigårdens Fængsel i en kortere periode på op til fire måneder, som en konsekvens af deres opførsel. Fængslet skulle altså fungere, som en skammekrog og daværende justitsminister Lene Espersen udtalte sågar, at det var at foretrække, hvis cellerne stod tomme. I dag er virkeligheden en anden til trods for, at rammerne for de indsatte er de samme.

Alle 25 celler på Politigården er konstant besat, og korte perioder er blevet til halve, hele og flere år for de indsatte, og fængslets restriktive regime, der er kendetegnet ved isolation, konstant overvågen og ekstreme sikkerhedsprocedurer, har rykket ved de grænser, der førhen eksisterede for indsatte i de danske fængsler.

Kun fordi jeg er rocker
På Politigården er de indsattes eneste mulighed for samvær med andre i hverdagen en såkaldt fællesskabsmakker. Det er en ordning, som går ud på, at en fange kan være sammen med en anden indsat typisk i to timer om dagen på cellen, hvis fængslet kan finde to indsatte, de mener passer sammen. Men med bare 25 fanger at vælge i mellem, sidder de indsatte ofte ufrivilligt isoleret i lange perioder, fordi der ikke er en forenelig fællesskabsmakker til dem. Og lige præcis det, skete også for Brian Sandberg.

“Fordi jeg kom til ‘Gården’ på grund af min rocker-relation, så startede jeg med at være isoleret. Hver onsdag holdt fængslet møde, hvor de snakkede, om hvorvidt der var mulighed for, at der var en fællesskabsmakker, som var egnet til mig. I mit tilfælde tog det syv uger, altså næsten to måneder i isolation, før de fandt en. Når man er isoleret fra rettens side og sidder i arresthuse rundt omkring i Danmark, så ser man andre mennesker, når man fx skal i bad, have besøg, på gårdtur og så videre. Men på gården ser man ALDRIG andre mennesker.” BS

En helt ny hverdag
Det betød, at Brian Sandberg, gik fra et liv med masser af venner og bekendte, fester, middage på dyre restauranter og frihed til at skulle planlægge sin hverdag ned i mindste detalje for at få tiden til at gå. På Politigården skal de indsatte nemlig af sikkerhedsmæssige årsager opholde sig på deres celler konstant, kun afbrudt af bad- og toiletbesøg, gårdtur, kondi tre timer om ugen og det ugentlige besøg. Der lukkes aldrig mere end en fange ud ad gangen på samme etage, og der er højst to fanger ude af deres celler på samme tid i hele fængslet. Af samme årsag er den hvide murstensbygning påfaldende stille af et fængsel at være. Det er lyden af venten og liv, der er blevet sat på standby. De eneste afbrydelser er maskinstøj fra køretøjer fra gården udenfor.

Forrige| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Næste