Legendarisk flykaprer: Her får han FBI til at smide tøjet

George Wright har været efterlyst siden berømt flykapring. Nu er han anholdt efter 41 års flugt

En letpåklædt FBI-agent bakser med en kuffert, som indeholder én million dollar i kontanter. Pengene blev afleveret ved det kaperede fly på landingsbanen i Miami. (Foto: AP)
En letpåklædt FBI-agent bakser med en kuffert, som indeholder én million dollar i kontanter. Pengene blev afleveret ved det kaperede fly på landingsbanen i Miami. (Foto: AP)

Forklædt som præst og med en skarpladt pistol skjult i en hul bibel kaprede George Wright i 1972 et indenrigsfly på vej til Miami.

Wright krævede en løsesum på én million dollar i bytte for de 88 passagerer, og han forlangte, at pengene blev afleveret af en FBI-agent i underbukser.

Han ville være helt sikker på, at agenten var ubevæbnet.

Wright havde held til at gennemføre den skamløse kapring og flygtede efterfølgende med pengene til Algeriet i Nordafrika, hvor sporet hurtigt blev koldt.

Fotoet af agenter i badebukser på vej til flyet med en tung kuffert fuld af penge gik verden rundt og har lige siden redet FBI som en mare.

Men nu - knap fire årtier senere - har forbundspolitiet fået revanche for ydmygelsen: George Wright, 68, er bag lås og slå i Portugal og afventer udlevering til USA.

Venner: En flink fyr
Det ligner afslutningen på George Wrights lovløse eventyr. I de mellemliggende år har han levet som familiefar i badebyen Almocageme nær Lissabon. Han taler flydende portugisisk og var udsmider på lokale diskoteker.

Den sorte amerikaner er en velkendt skikkelse i badebyen, selv om alle troede, at han var en immigrant fra Afrika. Nu er sandheden gået op for venner og naboer.

– Han er en flink fyr, siger tankpasseren Ricardo Salvador.

– Han plejede at køre forbi, og jeg ville råbe: 'Hej Jorge', fortæller han til nyhedsbureauet Associated Press.

Dræbte krigshelt
Men George Wright har ikke altid været en flink fyr.

I 1962 skød og dræbte han den dekorerede krigsveteran Walter Patterson under et røveri mod en tankstation i byen Wall i New Jersey.

Han blev dømt til 30 års fængsel, men i 1970 havde han held til at flygte fra Bayside State Prison. I de næste to år holdt han sig skjult hos en militant afroamerikansk befrielsesfront.

George Wright viste sig først igen for omverdenen, da han og fire medsammensvorne kaprede passagerflyet på vej fra Detroit til Miami.

Ville gøre nyt forsøg
Selv om Wright i årene efter kapringen var én af de mest eftersøgte amerikanere i verden, holdt han sig under myndighedernes radar. Resten af banden blev anholdt i Paris.

FBI kom på sporet af Wright, da forbundspolitiet i 2002 besluttede sig for at gøre et nyt ihærdigt forsøg på at finde flugtfangen.

Da Wright for nylig begyndte at kommunikere med familiemedlemmer i USA, kunne myndighederne spore ham til den portugisiske badeby. Han blev anholdt mandag.