Jimmy Carter: Henrettelse en tragedie

Den tidligere amerikanske præsident, Jimmy Carter, kalder dødstraffen ’uretfærdig og forældet’

Jimmy Carter håber, at henrettelsen af Troy Davis vil få amerikanerne til at afvise dødsstraffen. (Foto: AP)
Jimmy Carter håber, at henrettelsen af Troy Davis vil få amerikanerne til at afvise dødsstraffen. (Foto: AP)

Henrettelsen af Troy Davis i Georgia, USA, viser, at dødsstraffen er uretfærdig og forældet. Det siger den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter i en udtalelse.

– Jeg håber, at denne tragedie vil få vores nation til at afvise dødsstraffen, siger Jimmy Carter, der var præsident i USA fra 1977 til 1981.

Troy Davis, 42, blev henrettet natten til torsdag for et drab på en hvid politimand i Savannah, Georgia, i 1989.

Sagen var kontroversiel, da ingen fysiske beviser knyttede Davis til drabet. Hans advokater siger, at Troy Davis blev forvekslet med en anden mand, som skød 27-årige Mark MacPhail.

Læs: Dødsstraf bringer USA i dårligt selskab

Det blev aldrig fundet et skydevåben, og ifølge Davis’ advokater har syv ud af ni af anklagerens vidner siden trukket deres forklaringer tilbage.

– Hvis en af vores borgere kan blive henrettet med så meget tvivl om hans skyld, så er dødsstrafsystemet i vort land uretfærdigt og forældet, lyder det fra Carter.

Troy Davis fastholdt sin uskyld til det sidste.

– Det eneste jeg vil bede jer om… er at undersøge sagen nærmere, så I kan finde sandheden. Jeg beder min familie og mine venner om at fortsætte med at kæmpe denne kamp, sagde Davis, inden han blev henrettet med en giftsprøjte.