Tidligere jæger-chef forsvarer politifolk

Bevæbnede norske betjente bliver kritiseret for, at vente på kysten ved Utøya, mens Anders Behring Breivik myrdede løs ude på øen

Poul Dahl, der er tidligere chef for det danske jægerkorps, tror ikke, de to bevæbnede betjente skulle være hoppet i både og sejlet alene ud til øen. (Foto: Finn Frandsen)
Poul Dahl, der er tidligere chef for det danske jægerkorps, tror ikke, de to bevæbnede betjente skulle være hoppet i både og sejlet alene ud til øen. (Foto: Finn Frandsen)

I over en halv time inden specialstyrker gik i land på Utøya, stod to almindelige betjente udstyret med hjelme, skudsikre veste og våben klar på søbredden.

Derfra fulgte de passivt med i myrderiet ude på øen. Og selvom der var både til rådighed, greb de ikke ind.

I stedet berordrede de civile ud på vandet for at hente de unge mennesker, der flygtede fra blodbadet ved at kaste sig i vandet.

Læs også: Delta-gruppen: De stoppede Breiviks massakre

Sådan lyder kritikken fra det norske medie ABC Nyheter.

Tidligere jæger-chef afviser kritik
Den tidligere chef for Jægerkorpset, Poul Dahl, afviser dog kritikken af de to betjente over for ekstrabladet.dk. Det handler nemlig om at holde hovedet koldt i den slags situationer, fortæller han.

- Det at tage over til øen kan være farligere end at gøre ingenting, siger han til ekstrabladet.dk.

- Så kunne de rende og skyde de forkerte eller endda skyde hinanden.

Læs også: Se Breivik på flugt med våben i hånden

En risikabel aktion som en landgang på en ø, hvor en eller flere bevæbnede mænd befinder, sig skal nemlig planlægges, inden den bliver sat i værk.

- Det kræver, at de holder hovedet koldt og sørger for, at det er koordineret. Ellers går det galt, siger Poul Dahl.

- Hvis man i den situation handler i panik, så kan det gå rigtig, rigtig galt.

'Rigtig rigtig dygtige'
Hvis han selv havde stået på bredden som almindelig politimand, ville han heller ikke været taget ud på øen og gjort 'som McClane gør på film'.

Først efter politiets eliteenhed, Delta-gruppen, ankom, tog de to betjente med ud på øen.

Poul Dahl var chef for det danske Jægerkorps fra 1990-1993 og har arbejdet sammen med både de norske specialstyrker og antiterrorkorpset. Han betegner dem som 'rigtig rigtig dygtige'.

- Jeg tror, de har gjort, hvad de kunne ud fra de forudsætninger, de havde.

Læs også: Delta-gruppen: De stoppede Breiviks massakre

Flere af de sejlere, der hos ABC Nyheter er citeret for at være blevet beordret ud på vandet, afviser over for netavisen VG.no, at det skulle hænge sådan sammen. Det norske politi skriver også i en pressemedelelse, at det ikke kan genkendte skildringen fra ABC Nyheter.