Paven kan ikke redde dødsdømt politimorder

Den amerikanske politimorder Troy Davis skal henrettes, selv om der er rejst tvivl om, hvorvidt han er skyldig

Troy Davis (tv) og politimanden Mark MacPhail. (Foto: AP)
Troy Davis (tv) og politimanden Mark MacPhail. (Foto: AP)

Trods protester fra ekspræsident Jimmy Carter og pave Benedict står de amerikanske myndigheder fast: Troy Davis, der i 1991 blev dømt for drabet på politimanden Mark MacPhail, skal henrettes som planlagt.

Troy Davis blev af øjenvidner identificeret som manden, der en mørk aften skød den 27-årige betjent, men hans advokater mener, at han blev forvekslet med en anden person.

Samtidig var retssagen mod Troy Davis fuld af fejl, mener hans advokater.

Sagen har påkaldt sig international opmærksomhed og fået paven såvel som andre prominente personligheder til at gå i forbøn for den dødsdømte.

Advokat chokeret
Alligevel afviste benådningsmyndighederne i staten Georgia i dag at stoppe henrettelsen. Det ligger nu fast, at Davis skal henrettes med giftsprøjte onsdag klokken 19 lokal tid.

– Jeg er chokeret og skuffet over systemets manglende evne til at rette en fejl, siger forsvarer Brian Kammer til avisen Atlanta Journal-Constitution.

Mens aktivister og advokater begræder afgørelsen, er der glæde og lettelse hos den dræbte politimands familie.

– Vi er parate til at lukke denne bog og komme videre, siger moren Anneliese MacPhail, der sammen med andre familiemedlemmer har kæmpet for Troy Davis' henrettelse.

– Han er skyldig. Vi er nødt til at henrette ham, tilføjer enken Joan MacPhail-Harris.

Mark MacPhail bijobbede som sikkerhedsvagt i byen Savannah, da han i 1989 blev skudt tre gange i hovedet, da han ville stoppe mishandlingen af en hjemløs mand.

Troy Davis blev identificeret som gerningsmanden, men i årene efter retssagen har flere vidner ændre forklaring og peget på en anden mand som den mulige morder.