Pensionist-trio bag våbensalg til bander

Tre våbengale pensionister har leveret masser af våben til banderne, mener politiet. I dag er der fundet 43 illegale skydevåben

Disse våben er fra en tidligere frit-lejde aktion. Men der er stadig mange ulovlige våben i omløb. Politiet fandt i dag 43 våben og har under hele forløbet beslaglagt 104 våben.(arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)
Disse våben er fra en tidligere frit-lejde aktion. Men der er stadig mange ulovlige våben i omløb. Politiet fandt i dag 43 våben og har under hele forløbet beslaglagt 104 våben.(arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)

En 69-årig livredder fra en lokal svømmehal sigtes som hovedmand i en trio af våbengale pensionister, som ifølge politiet har solgt massevis af våben til banderne.

Den 69-årige fra Asnæs i Odsherred blev anholdt i morges sammen med en 74-årig fra Asnæs og en 64-årig fra Grenå.

Politiet fandt en snes våben hos livredderen, både på hans arbejdsplads i svømmehallen og på bopælen.

- Jeg kan bekræfte, at der er fundet skydevåben på mandens arbejdsplads, som har været et fixpunkt for vores efterforskning. Vi kunne se, at han var i besiddelse af skydevåben på arbejdspladsen, og det fik vi bekræftet i dag. Våbnene har dog ikke ligget frit fremme, siger chefen for Task Force Øst Magnus Andresen til ekstrabladet.dk.

Medlemmer af skytteforeninger
De anholdte pensionister er tilknyttet skytteklubber og har våbentilladelser. Men deres våbeninteresse er gået helt over gevind, og de har solgt både håndvåben, automatvåben om ammunition til bande-miljøet, siger politiet.

- De er våbeninteresserede og kender hinanden. De har ikke selv nogen tilknytning til bandemiljøet, men under vores efterforskning mod banderne har vi konstateret, at de anholdte har solgt våben til bandemiljøet, siger Magnus Andresen.

Politiet vil i dag kræve den 69-årige livredder og den 64-årige varetægtsfængslet. Den 74-årige løslades, fordi politiet kun fandt to våben hos ham, som kan være legale. Han har også våbentilladelse.

Politiet kræver også tre figurer fra bandemiljøet varetægtsfængslet. Det er en 24-årig fra Glostrup, en 25-årig fra Hedehusene og en 41-årig fra Roskilde, som mistænkes for at have købt våben af den 69-årige livredder.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

Fandt 61 våben under tre tidligere aktioner
Forud for aktionen i dag har politiet tre gange i august og september fundet våben, der var på vej ud i bandemiljøet:

Den 11. august blev en 76-årig mand fra Snertinge ved Kalundborg anholdt for at have opbevaret en semiautomatisk pumpgun og et oversavet jagtgevær. De var våben, som han skulle sælges for den 69-årige, mener politiet. Den 76-årige er løsladt.

Den 13. august blev en 31-årig bandefigur anholdt på Holbæk-motorvejen med to pistoler, som han kort før havde købt hos den 69-årige i Asnæs. Den 31-årige blev dagen efter varetægtsfængslet-

Den 2. september fandt politiet 57 skydevåben, bl.a. maskinpistoler, automatgeværer, pistoler, revolvere, rifler, pumpguns og haglgeværer og flere hundrede kilo ammunition hos en 54-årig mand i Vig. Han sidder også varetægtsfængslet.

- Under politiets bandeindsats er der konstateret mange våben i omløb i bandemiljøerne. Det har været en klar målsætning, at fjerne disse våben, og jeg er meget tilfreds med, at det med denne aktion er lykkedes at afdække og stoppe én af forsyningsvejene til banderne, siger politiinspektør Magnus Andresen fra Task Force Øst.

Pris: 10-15.000 kr. for en maskinpistol
Politiet har konstateret, at pensionist-trioen har solgt våben i prisklassen 10-15.000 kroner:

- Prisen afhænger af våbentype og stand. Pistoler kan være billigere, men automatvåben er i den prisklasse, siger Magnus Andresen til ekstrabladet.dk.

De anholdte har også haft såkaldte 'sortkrudt-tilladelser'. Det vil sige, at de har måttet fremstille deres egen ammunition.

- Vi har fundet tre-fire hundrede kilo ammunition, siger Magnus Andresen.

Blandt dagens fund var et militært M 75 automatgevær, som politiet nu skal forsøge at spore.

- Vi ved ikke, hvor de mange våben stammer fra, men det skal vi nu forsøge at finde ud af, siger Magnus Andresen.

De enkelte våben er sporsikrede, så politiet kan lede efter dna og fingeraftryk på de mange beslaglagde effekter. Våbnene bliver også prøveskudt, så politiets kriminalteknikere kan konstatere om nogen af dem har været anvendt ved forbrydelser.

Politiet ransagede i dag 22 adresser over hele landet under jagten på illegale våben.

Ved du noget om sagen ? kontakt os på sms/mms 1224 (det koster alm. smstakst) eller på mail 1224@eb.dk