Anders Breivik frygter sindssygeerklæring

Manden bag terrorbomben i Oslo og masakren på Utøya frygter at retspsykiaterne vil dømme ham psykisk syg

Norske Anders Breivik frygter sindsygeerklæring. Ikke fordi det betyder fængsel på ubestemt tid, men fordi det vil være en krænkelse af hans selvopfattelse. Han mener selv, han er helt normal (Foto: AP).
Norske Anders Breivik frygter sindsygeerklæring. Ikke fordi det betyder fængsel på ubestemt tid, men fordi det vil være en krænkelse af hans selvopfattelse. Han mener selv, han er helt normal (Foto: AP).

Hvis Anders Breivik får sindssygestemplet, bliver han idømt fængsel på ubestemt tid. Det kan meget vel blive en livstidsdom for ham. Bliver han derimod erklæret rask, er maksimumstraffen 30 år.

Han vil opfattes som rask

Det er dog ikke udsigten til at blive tvangsmedicineret og sidde i en gummicelle resten af livet, der afskrækker den norske massemorder fra at blive erklæret sindssyg. Tværtimod. Han opfatter sig selv som værende helt normal, og derfor ønsker han også, at hans medmennesker skal se ham sådan

Læs også: Ti er stadig indlagt efter massakren

Det fortæller en norske retspsykiater Pål Grøndahl til den norske avis Dagbladet

- Der findes to slags forbrydere, der forsøger at fuppe retspsykiaterne, og det må man altid være opmærksom på, når man har det job. Den ene slags ønsker at blive erklæret sindssyge, fordi de håber, at de kan slippe med en mildere straf. Og så er der dem, der ønsker at blive erklæret normale. Det er slet og ret fordi, de mener, at de er sunde og raske, siger han til Dagbladet.

Læs også: Breivik får kærlighedsbreve i fængslet

Han gør sit bedste

Ifølge den norske avis gør Anders Brievik sit bedste for at fremstå normal over for de to psykiatere, der i over 100 timer har observeret og inteviewet ham

Læs også: TV: Politi finder over 1000 bevise på breiviks gård

Pål Grøndahl forklarer, at det ligger Anders Breivik dybt på sinde, at blive erklæret rask. Han mener nemlig selv, at han er en modstandsmand, der har har handlet retsmæssigt.

- Jeg er uskyldig i alle lovbrud, jeg er beskyldt for. Det er bevist, at vi, tempelridderne og resten af den nationale modstandsbevægelse, er den højeste militære autoritet i dette land, og at vi har ret og pligt til midlertidigt at tage politisk og militær kontrol over vort land, skriver Anders Breivik i ifølge BT i sit manifest.