Dommer lukker dørene i brandterrorsag

Retsmøde mod fem terrormistænkte, der angiveligt tilhører et venstre radikalt miljø, forbliver lukket

Østre landsret har mandag formiddag lukket dørene i sagen mod fem unge mænd, der er sigtet og fængslet for at have begået en række brandattentater. Ifølge anklagemyndighedens opfattelse er der tale om forsøg på at begå terror.

Det drejer sig blandt andet om påsatte brande i kantinen hos PET, en brand på politiets datacentral i Hvidovre, en brand hos fødevaregiganten Nestlé samt en række brande mod flere pelsfirmaer og en af Nordeas bankfilialer.

- Dørene bliver lukket med henvisning til sagens karakter sammenholdt med de grunde, som anklageren gjorde rede for, lød det fra retsformand Henrik Bloch Andersen.

Anklager Bo Bjerregaard indledte retsmødet med at forlange dørene lukket, så pressen og offentligheden i øvrigt ikke havde mulighed for at overvære retsmødet.

- Det er af hensyn til efterforskningen. De sigtede har overhovedet ikke villet udtale sig i sagen. Samtidige er der medsigtede og muligvis også medgerningsmænd på fri fod, lød begrundelsen fra Bo Bjerregaard.

Østre Landsret skal tage stilling til om de fem unge mænd, der i månedsvis har siddet varetægtsfængslet, fortsat skal blive bag tremmer. Advokat Hanne Reumert, der mandag mødte som forsvarer for alle fem, vil forlange dem løsladt.

I august bestemte Københavns Byret i et usædvanligt langt retsmøde over to dage, at de fem skal blive bag tremmer. Det er den afgørelse, som Østre Landsret skal tage stilling til mandag.

Fire af de fængslede blev anholdt natten til tirsdag den 26. april ved Politiskolen i Brøndbyøster, hvor de ifølge politiets sigtelse forsøgte at antænde en brand.

Nogle uger senere blev endnu en ung mand anholdt i sagen, som i august tog en bemærkelsesværdig drejning.

Her valgte Københavns Politi nemlig at stramme sigtelserne fra forsøg på grov brandstiftelse til forsøg på terrorisme, da der angiveligt er tale om politisk motiverede handlinger.

Københavns Byret vurderede i den forbindelse, at politiets terrormistanke er begrundet.