Mordoffer selv dømt for drabsforsøg

Det var en kendt kriminel, der i dag blev skudt ned på Vesterbro i København. Den 24-årige var blandt andet dømt for drabsforsøg på en 19-årig student

Her blev den 24-årige pakistaner skudt ned. Han var særdeles godt kendt af politiet.(LÆSERFOTO)
Her blev den 24-årige pakistaner skudt ned. Han var særdeles godt kendt af politiet.(LÆSERFOTO)

HØR EN ØJENVIDNEBERETNING FRA SKUDEPISODEN I VIDEOEN OVER ARTIKLEN

Den 24-årige pakistaner TA, der i dag blev myrdet i en kugleregn foran moskéen på Amerikavej, var særdeles godt kendt af politiet.

For seks år siden blev han som 18-årig idømt fem års fængsel for drabsforsøget på en 19-årig amerikansk udvekslingsstudent, der blev stukket ned på Kongens Nytorv.

Studenten fik et dybt knivstik i brystet og ifølge lægerne var det rent held, at han overlevede.

Drabsforsøget var hævn efter et skænderi med en unge gruppe indvandrere ved et værtshus i Københavns indre by.

Den 19-årige amerikaner var sammen med en gruppe landsmænd på en bar, hvor fem indvandrere antastede en pige i gruppen.

Dét ville amerikanerne ikke finde sig i, og de kom i skænderi og klammeri med indvandrerne. De to grupper gik dog hver til sit, men ved metro-stationen på Kongens Nytorv stoppede en bil pludselig op og amerikanerne, der skulle med metroen hjem, blev angrebet af indvandrergruppen.

Drabsforsøget skete den 28. juli 2004, og den 17. februar året efter blev TA idømt fem års fængsel i Østre Landsret for drabsforsøg, mens to 16-årige fik to og halvandet års fængsel.

Han var i forvejen straffet flere gange for vold.

Overfald i Vestre Fængsel
I september 2009 var den nu dræbte involveret i en grov voldsepisode i Vestre Fængsel sammen med flere medfanger. De overfaldt en indsat med adskillige knytnæveslag og spark, så fangen knækkede en tand og brækkede næsen.

TA har også siddet varetægtsfængslet efter et overfald på Vesterbro, hvor offeret blev slået med køller og sparket og trampet.

Motivet ukendt
Om motivet til dagens drab skal findes i den 24-årige TA´s kriminelle omgangskreds ved politiet endnu ikke:

- Vi holder alle muligheder åbne, og har ikke foretaget nogen anholdelser endnu. Men vi har fået en del informationer at arbejde videre med, siger Lau Thygesen fra bande-enheden.

Politiet tror ikke, at drabet er banderelateret, men snarere et personligt opgør.

Foruden drabet på den 24-årige blev en 50-årig mand ramt af flere skud, men han er udenfor livsfare. En tredje mand, der formodes såret, blev kørt væk i en privatbil.

- Vi ved ikke hvem han er, men vi vil selvfølgelig gerne tale med ham, siger Lau Thygesen. Politiet er ved at afhøre flere hundrede vidner, der var til stede i og udenfor moskéen, hvor afslutningen på ramadanen blev fejret.

Mordet skete under et voldsomt skænderi foran moskéen mellem to grupper af mænd, de fleste iført kjortler. Èn havde en kniv fremme, og kort efter faldt skuddene.

En cirka 30-årig kraftigt bygget mand iført kjortel og ruskindsjakke formodes at være manden, der affyrede en byge af skud. Da den 24-årige faldt om, blev han skudt igen flere gange

Vidner har set den formodede drabsmand flygte i en grøn kassevogn, hvor nummerpladen begynder med RD.