Overblik: 16 rockere tiltalt i bandekrigen

Fra marts til september kører retssagen mod 16 tiltalte rockere. Her får du et overblik over retssagens forløb

Følg Krimi

Over 60 retsdage vil anklagemyndigheden forsøge at overbevise dommere og nævninger om, at 16 rockere fra Hells Angels og støttegruppen AK 81 står bag seks drabsforsøg under krigen mod indvandrer-banderne, et kølleoverfald og et stort våbenlager.

Politiets vigtigste bevis mod rockerne er forklaringerne fra kronvidnet MP, en 26-årig tidligere AK 81´er, som selv deltog i fem af de seks drabsforsøg, der er rejst tiltale for.

Han er idømt 12 års fængsel og har besluttet sig for at vidne mod sine tidligere venner mod, at han får vidnebeskyttelse, ny identitet og et nyt udseende.

HER FÅR DU ET OVERBLIK OVER EKSTRABLADET.DK'S DÆKNING AF SAGEN DAG FOR DAG:

16. august

På forsvarets foranledning blev kronvidnet, MFP's, mentalerklæring fremlagt i retten. Han er selvcentreret og selvhævdende. Han hænger fast i givne svar og hans hukommelse er læderet, fastslår mentalerklæringen.

11. august

Den tidligere toprocker, Hans 'Baskerhans' Nielsen, vidnede i retten. Ifølge kronvidnet spillede han en central rolle i HA's krig. Først som medstifter af rekrutgruppen AK81. Siden som strateg i bandekrigen.

9. august

Det lykkedes mistænkt i rockersagen at sluge en seddel, der tilsyneladende var tiltænkt de andre tiltalte. 'Hvis der kommer en sag, så skal vi aftale, hvad vi skal sige. Vi troede kun han skulle trues, ikke skydes', stod der på sedlen, som betjentene fandt under en visitation. Men rockeren nåede at snuppe den ud af hænderne på dem og gumle den i sig. Så den kan ikke fremlægges som bevismateriale.

Samme dag skulle offeret fra kioskattentattet også vidne i retssagen.

Han forklarede, at han tilfældigt blev ramt fordi, han byttede vagt med en anden.

10. juni

Sandberg beordrede et hævntogt i Rantzausgade kort tid efter, at hans bil var blevet beskudt. Det fortalte hovedvidnet M i retten.

6. juni:

Efter drabsforsøget i Skelbækgade sniffede kronvidnet MP sig vind og skæv i kokain, mens Brian Sandberg var 'ellevild' over drabsforsøget.

Kronvidnet MP fortæller om drabsforsøget i en kiosk i Skelbækgade. Han troede, han skulle skyde en indvandrer, men det var en rødhåret dansker som var i kiosken. Han lukkede øjnene, da han skød syv gange.

31. maj:

Det var top-rockerne Brian Sandberg og Dennis Brodthagen, der gav MP ordre om at skyde nogen i en kiosk i Skelbækgade på Vesterbro i København, fordi de var sure over, at 'bandefiguren' Ali havde åbnet en kiosk i HA's territorium, forklarer MP.

Sandberg og Brodthagen tog MP med på en biltur, hvor toprockerne begyndte at snakke om, at 'det er her i nærheden, du skal nakke en'.

25. maj:
Den tidligere HA-rocker 'Basker-Hans' bliver gang på gang nævnt i retten af politiets kronvidne MP, som en af topfigurerne bag krigen mod indvandrerne. Men 'Basker-Hans' er ikke tiltalt under sagen, fordi MP´s forklaring ikke er nok bevis.

24. maj:

Rockerne havde placeret ubevæbnede vagtposter omkring byretten, der skulle udpege bandelederen 'Lille A'. Afhopperen MP sad på en bænk og spiste en sandwich, mens han holdt vagt. Mordforsøget blev afværget, da politiet tilfældigt anholdt en af aktørerne, der stak af på en mc.

Rockerne så igen og igen en videooptagelse med bandelederen 'Lille A', der skulle likvideres. Mange vidste ikke, hvordan han så ud, så han skulle kunne genkendes på stedet.

Den planlagte likvidering af bandelederen 'Lille A' blev aftalt under et møde mellem rockerne på en kirkegård, fortæller afhopperen MP. De kunne ikke finde 'Lille A', så han skulle skydes ved byretten på Nytorv, når han dukkede op til sin storebrors sag.

23. maj:

Politiet blev ledt på afveje med falske alarmopkald om skyderi på Amager inden et drabsforsøg i Baggesensgade. Afhopperen MP fortæller i retten, hvem der stod bag de falske opkald.

Der blev festet i Hells Angels klubhus efter et skudattentat i Gartnergade, hvor en indvandrer blev ramt i ballen.

17. maj:

AK 81 fik ordre til at henrette en tilfældig hashhandler på Hulgaards Plads, fortæller afhopperen MP i retten. Drabsforsøget var nøje planlagt, men blev opgivet, fordi AK´erne den dag ikke fandt nogen hashhandler på pladsen.

Afhopperen MP forklarer i retten om oprettelsen af AK 81, der blev dannet for at tæve indvandrerne. Jønke gav klar besked på, at støttegruppen skulle være klar til vold, knivstikkeri og skyderi.

Retten afviser forsvarernes krav om, at afhopperen MP ikke må vidne.

16. maj:

Advokat Bjørn Canning bliver rasende på sin kollega Michael Juul Eriksen, da denne kalder Cannings klient MP for 'stikker'. Men MP er ligeglad og siger, 'han kan kalde mig, hvad han vil'.

Forsvarerne mener, at politiets kronvidne er blevet lokket, truet eller manipuleret til at sladre om sine tidligere venner, og kræver ham avist som vidne.

Kronvidnet fortalte i retten, at han var plaget af dårlig samvittig over de fem drabsforsøg han var med i. Hans verden brød sammen, da han følte, at hans kæreste og forældre kom i farezonen på grund af hans kriminalitet.

Politiets kronvidne afhøres for første gang under retssagen. Afhopperen MP skal afhøres over 10 dage under store sikkerhedsforanstaltninger.

12. maj:

Der blev skrevet dødstrusler mod afhopperen MP på en bænk på gårdtursarealet på Politigårdens fængsel. Betjenten, som har ansvaret for MP´s sikkerhed sagde i retten, at det ikke er et spørgsmål om, men hvornår, nogen får ram på MP.

12. maj:

To politifolk afhøres i retten om, hvorfor MP valgte at samarbejde med politiet og fortælle om sine tidligere venner fra Hells Angels og AK 81. Betjentene vurderede, at MP var truet, mens forsvarerne hævder, at politiet overdrev trusselsbilledet i forsøget på at skræmme MP, så han skiftede side.

4. maj:

Højesteret idømmer rocker-afhopperen MP 12 års fængsel. Det er en stadfæstelse af dommene fra Københavns Byret og Østre Landsret. Højesteret mener, at MP i mange år fremover får påvirket sin tilværelse af, at han har valgt at vidne.

26. april:

Højesteret har i et lukket retsmøde behandlet ankesagen mod rocker-afhopperen MP, der vil have straffen på 12 års fængsel sat ned. Højesteret ventes at afsige om om en uge.

15. april:

Retten besluttede at lytte til forsvaret, der har rettet beskyldinger om urent trav mod politiet. Forsvaret mener, at politiet muligvis under falske forudsætninger lokkede kronvidnet til samarbejde. Emnet tages op som det første når kronvidnet skal vidne i maj14. april:

Gucci-rockeren Brian Sandbergs advokat, Michael Juul Eriksen, stiller sig tvivlende ved, om politiet havde rent mel i posen, da man i sin tid fik krinvidnet MP's mund på gled. Michael Juul Eriksen beskylder politiet for at have pyntet på sandheden, da man i sin tid fortalte MP, at han var truet. læs: Sandbergs advokat stiller sig tvivlende overfor politiets kronvidne

11. april 2011:

Et vidne optog de fire flugtbiler, der kørte væk efter et brutalt overfald på to mænd med indvandrerbaggrund uden for Brorsons Kirke på Rantzausgade på Nørrebro i København i august 2009. Samtidig har politiets overvågningskameraer ved Hells Angels rockerborg på Svanevej i København tilsyneladende opfanget præcis de samme biler. Læs: Mobilvideo kan blive vigtig i rockersag

Sandberg vil foreløbigt heller ikke sige noget i rockersagen

8. april 2011:

For første gang i den store rockersag valgte en af de tiltalte at svare på enkelte af anklagerens spørgsmål. De ni tiltalte, der indtil nu har været i vidneskranken i Glostrup ret, har ellers ikke sagt et kvæk. Man kan dog ikke beskylde den 37-årige rocker for at være et sludrechatol.

Tiltalt i rockersag taler for første gang

31. marts 2011:

Der er 130 medlemmer af støttegruppen AK 81, og AK´erne er Hells Angels lydige lærlinge. Konstruktionen med en støttegruppe for hver HA-afdeling er unik for Danmark. Det fortalte en politimand fra Nationalt Efterforsknings Center i retten. Læs: AK 81 er Hells Angels lydige lærlinge

Afhopperen MP, der skal vidne mod de 16 tidligere venner fra Hells Angels og AK 81, får en ny chance for at få sat sin straf på 12 års fængsel ned. Han har fået tilladelse til at anke dommen til Højesteret. Læs: Rocker-afhopper får ny chance

30. marts 2011:

Hells Angels våbenlager i Gentofte blev afsløret af afhopperen MP, der udpegede kælderrummet for politiet. Læs: Våbenlager afsløret af rocker-afhopper

Hells Angels har et avanceret videoovervågningssystem i rockerborgen på Svanevej. Optagelserne blev lagret på en harddisk, som politiet beslaglagde. Så nu bruger politiet rockernes egne videooptagelser som beviser under retssagen. Læs: Englenes 'hjemmevideoer' bliver brugt som bevis

Politiet overvågede Hells Angels rockerborg på Svanevej med et hemmeligt videokamera, så politiet kunne se, hvem der kom og gik og navnlige hvilke biler, der parkerede ved rockerborgen. Læs: Hells Angels blev videoovervåget

Et mordforsøg på bandelederen 'Lille A' blev afværget, fordi politiet tilfældigt opdagede den ene af attentatmændene på en stjålet motorcykel. Han væltede, da han forsøgte at stikke af fra politiet, og blev anholdt. Det fik dødspatruljen til at opgive attentatet. Læs: Færdelsuheld afværgede mordforsøg

28. marts 2011:

Anklager Laura Birchs udlægning af, hvordan politiet fik vendt den tidligere rocker MP til at samarbejde med politiet. Læs: Rockersagen: Sådan begyndte det

Rockerretssagen er Danmarks dyreste retssag. Når dommen over de 16 rockere fra Hells Angels og AK81 falder til september er udgifterne løbet op i et stort to-cifret millionbeløb. Læs: Rockerretssagen er Danmarks dyreste retssag

27. marts 2011

Den tidligere autolakerer MP er Danmarks mest eftertragtede bytte i rockernes kriminelle underverden - Læs portrættet af manden, der voksede op i en helt almindelig familie. Læs: Han skal fælde 16 rockere

Politiet mener, at MP er i fare for at blive likvideret. Trusselsvurderinger viser, at truslerne er helt reelle, siger politiet. Derfor er MP i et vidnebeskyttelsesprogram og afsoner sine 12 års fængsel et hemmeligt sted, hvor ingen kender hans identitet. Læs: Politiets 'guldfugl' er dødsdømt

Rockeren Thor Koba og MP var bedste venner - lige indtil MP valgte at blive politiets meddeler. Nu afsoner Thor Koba en voldsdom, der blandt andet bygger på den tidligere vens forklaring. Og nu er der kun iskold foragt. Læs: Rocker: Han har gjort noget utilgiveligt

Afhopperen MP fra AK 81 er ikke den første, der har vidnet mod Hells Angels. To andre rockere lever i dag under jorden, og vidnebeskyttelse er også brugt i fire andre sager de senere år. Læs: De må også leve under jorden

26. marts 2011:

Brian Sandberg er tiltalt for to drabsforsøg, når retssagen mod 16 rockere starter på mandag. Men hans forsvarer kræver, at anklagen mod Brian Sandberg afvises af retten. Læs: Kræver anklagen mod Sandberg afvist

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind