Annonce:
Annonce:

Fikseret benlås har været forbudt i årevis

Benlås giver livsfarligt tryk på hjerte og lunger - fikseret benlås har været ulovlig siden 1994

Annonce:
Følg Krimi

Benlås er ekstremt farligt og varianten fikseret benlås har været ulovlig siden grebet blev forbudt af daværende justitsminister Erling Olsen (S) i 1994.

I obduktionsrapporten om Ekrem Sahin står der ifølge Ritzau:

'Han blev lagt på maven med håndjern på ryggen, og senere blev anklerne fikseret.'

Senere beskrives det, at 'Han blev mere rolig, råbte mindre og fik herefter hjertestop.'

Forløbet er fuldstændig parallelt med en række dødsfald i Danmark og udlandet i forbindelse med benlås og fikseret benlås.

Ved benlås og fikseret benlås ligger den fikserede person på maven med hænderne i håndjern på ryggen. Det ene ben presses ind i knæhasen på det andet ben, der presses op holdes fast. Ved fikseret benlås spændes benet ind under kæden i håndjernene eller låses med plasticstrip.

Annonce:

Derved låses de to ben fast og personen er pacificeret.

Både i benlås og i den ulovlige stilling fikseret benlås presses brystkassen sammen. Når man ligger på maven presses bughulens organer opad og trykker på lunger og hjerte. Der er simpelthen ikke plads til at trække vejret. Samtidig presses også hjertet sammen.

Det udløser panikreaktioner - og hyperventilation - hvad der kun gør situationen værre. Personen har ikke luft til at råbe om hjælp, samtidig med at panikreaktionen udløser voldsom modstand.

Situationen med sammenpresning af lunger og hjerte forværres, hvis den fikserede person holdes ned med pres i ryggen, fx. med et knæ.

På et tidspunkt falder personen til ro. Det sker i forbindelse med det hjertestop, der indtræder.

LÆS OGSÅ:Fængselsbetjente: Vi blev aldrig advaret om benlås

Annonce:

Da Ekrem Sahin blev pacificeret anvendte fængselspersonalet metoden TARP. Her bliver benet ikke lænket eller bundet - 'svinebundet', men blot holdt fast. Derfor er metoden stadig lovlig i Danmark.

Formanden for fængselsbetjentene i Danmark, Kim Østerbye, kræver nu et forbud af TARP-benlåsen.

- Lægevidenskaben har haft kendskab til dette, og man kunne med ganske få procedureindgreb have undgået denne situation, siger Kim Østerbye til TV2 News.

Den fikserede benlås blev gjort ulovlig efter kritik af Danmark fra Amnesty International. Kritikken kom efter en række episoder, hvor politiet anvendte benlås og fikseret benlås i forbindelse med anholdelser.

Ved en af episoderne blev den dengang 18-årige Benjamin Schou kvalt under en anholdelse på Rådhuspladsen i København nytårsnat 1991-1992.

Benjamin Schou fik hjertestop, mens han var i håndjern og i fikseret benlås. Han blev genoplivet efter mere end 20 minutter, men havde på det tidspunkt fået svære hjerneskader.

LÆS OGSÅ:Ekrem døde efter benlås

Annonce:

I forbindelse med Benjamin-sagen kom det frem, at der i udlandet har været en række dødsfald i forbindelse med brug af fikseret benlås.

I USA besluttede Los Angeles Politikommission tilbage i 1997 totalt at forbyde brugen af fikseret benlås efter at politiet havde tabt en række civile sagsanlæg i forbindelse med dødsfald.

I Danmark blev metoden forbudt af daværende justitsminister Erling Olsen (S) i juni 1994.

Inden da havde der længe været kritik af metoden. Internt i politiet havde man også overvejelser om fikseringens farlighed.

I forbindelse med efterforskningen af Benjamin-sagen skrev daværende statsadvokat H.C. Abildtrup i sin redegørelse, at 'på baggrund af det af Retslægerådet anførte om, at tryk på brystkassen kan have alvorlig skadevirkning, kunne det overvejes at sende erklæringen til Rigspolitichefen med henblik på orientering til politiet om faren ved anvendelse af denne form for magtanvendelse'.

1.39 millioner kroner i erstatning
Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen anfører i en redegørelse fra 2004 at de ansatte i kriminalforsorgen aldrig har fået instruktion i fikseret benlås.

Det fremgår af ombudsmandens inspektionsrapport fra Arrestafdelingen i Statsfængslet i Horsens fra april 2004:

'Jeg henviser til at direktoratet (...) oplyste at kriminalforsorgen aldrig har givet de ansatte instruktion i fikseret benlås).' ( LINK)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: