Dansker på Gazabåd: Vi forhandler

Forhandlinger om at kunne sejle videre er i gang med den græske regering, fortæller tilbageholdt dansker

- Forhandlingerne med den græske regering er i gang. Vi forsøger hele tiden at holde forhandlingerne åbne, så vi kan finde en vej ud.

Sådan lyder det fra Gunna Starck, forhenværende byplanborgmester i København, der er én af de fem danskere, som er tilbageholdt på den dansk-canadiske båd 'Tahrir' på Kreta.

De græske myndigheder har valgt at tilbageholde to både fra Free Gaza-bevægelsen, som begge er på ved til Israel for at demonstrere mod landets blokade af Gazastriben.

Grækenland frygter angiveligt for aktivisternes liv, og derfor har de fundet en vedtægt frem om, at civile skal beskyttes. Men det argument giver Gunna Starck ikke meget for.

- Den græske regering siger, at den er meget bekymret for vores sikkerhed, men hvis de virkelig var det, ville de jo hjælpe os med at komme herfra i stedet for at tilbageholde os, siger hun.

Udsigterne til, at båden kan forlade Kreta er stadig uvisse.

- Vi skal helst se at komme væk i en vis fart, for vi er udsatte her, alle ved, at vi er her. Nogle øjeblikke virker det som om, at vi kan komme af sted, andre gange tyder det på noget andet, siger Gunna Starck og tilføjer:

- Regeringen siger, at de først kan slippe os løs, når de kan garantere vores sikkerhed, siger hun og understreger, at de 45 personer om bord er gode til at holde modet højt.

Ved en lignende aktion i maj sidste år afviste den såkaldte frihedsflåde på vej mod den blokaderamte Gaza-stribe opfordringerne fra Israel om at vende om.

Efterfølgende bordede israelske soldater skibene og under voldelige sammenstød blev ni aktivister - otte tyrkere og en amerikaner - dræbt. Israels reaktion blev fordømt i en lang række lande.