Franske gidsler er fri efter halvanden år

To franske tv-folk, der var Talibans gidsler, er hjemme igen, men ingen forklaring på hvorfor de slap fri

To franske tv-folk, der har været gidsler hos Taliban i Afghanistan i halvandet år, vendte torsdag formiddag tilbage til Frankrig.

Kameramanden Stephane Taponier og journalisten Herve Ghesquiere fra tv-stationen France 3 slap fri onsdag under omstændigheder, der stadig er uklare.

De blev modtaget i en lufthavn nær Paris af deres familier og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, og hans kone Carla.

- Vi blev aldrig truet med at blive slået ihjel, og vi blev aldrig slået, fortalte Gheesquiere.

De to pressefolk er de længst siddende vestlige gidsler i Afghanistan. Begge så de fysisk friske ud, da de udtalte sig til journalister på landingsbanen i den militære lufthavn Villacoublay.

Taliban tog de to mænd som gidsler og anklagede dem for at være spioner.

Al-Qaedas nu likviderede leder, Osama bin Laden, advarede i januar på en videooptagelse, at de to franskmænd først ville blive løsladt, når Frankrig har trukket sine knap 4000 soldater ud af Afghanistan.

Det er uvist, hvad der fik Taliban til at frigive dem, og der er ingen oplysninger om, at Frankrig skal have forsøgt at smøre de afghanske oprørere.

Præsident Sarkozy var ved at få ørerne i klemme hos de franske medier, da han få måneder efter gidselstagningen sagde, at det var de to mænds egen skyld.

- De skulle aldrig have begivet sig ind i et så farligt område, mente han.