Torsdag er dommens dag i Niels Holck-sagen

Domsafsigelse i morgen kan betyde udlevering til Indien for dansk våbensmugler. Inderne afventer spændt kendelse i sagen

- Dommerne skulle have truffet den første afgørelse i sagen - ikke politikerne, siger Niels Holck forud for torsdagens domsafsigelse i sagen om hans udlevering til Indien. Justitsminister Lars Barfoed (K) besluttede allerede 9. april sidste år, at danskeren kunne udleveres, mens først nu er Østre Landsret klar med en kendelse. (Foto: Carsten Norton)
- Dommerne skulle have truffet den første afgørelse i sagen - ikke politikerne, siger Niels Holck forud for torsdagens domsafsigelse i sagen om hans udlevering til Indien. Justitsminister Lars Barfoed (K) besluttede allerede 9. april sidste år, at danskeren kunne udleveres, mens først nu er Østre Landsret klar med en kendelse. (Foto: Carsten Norton)

Torsdag kan blive en historisk dag for det danske retsvæsen, såfremt Østre Landsret vurderer, at den 48-årige Niels Holck kan udleveres til Indien. Det vil nemlig være første gang, en dansk statsborger udleveres til retsforfølgning i et ikke-vestligt land.

Domsafsigelsen falder i morgen kl. 12.30 i Østre Landsrets 11. afdeling, og det er i sidste øjeblik, inden domstolen går på sommerferie.

LÆS OGSÅ: Indiske agenter: Cellen til Holck er klar

- Jeg synes, de har strukket afgørelsen til det yderste, siger Niels Holck, der har ventet seks uger siden seneste retsmøde i sagen.

- Normalt går der kun omkring 14 dage, forklarer danskeren, der er både nervøs og skræmt ved tanken om, at morgendagen kan ende med, at han 'bliver buret inde'.

Vil straks kære
Sagens hovedperson er dog ikke i tvivl om, at han og forsvarer Tyge Trie straks vil kære, såfremt kendelsen går dem imod. Hvorvidt anklagemyndigheden er lige så stålsat, vides ikke, da en eventuel beslutning om kære ikke ligger hos anklager Jørgen Jensen, men i Justitsministeriet - hvor selve beslutningen om Holcks udlevering til Indien er truffet.

Ud over Niels Holck og hans pårørende forventes et stort presseopbud ved Østre Landsret. Ikke kun danske medier vil være til stede for at dække den historiske sag, men også den indiske tv-station Times Now, der har sendt reporteren Simrat Ghuman til København for at følge afgørelsen.

LÆS OGSÅ: Centralt vidne i Holck-sag: Han overlever ikke

Ifølge hende betragter de indiske myndigheder hele Holck-sagen som deres, og de ser på det nærmeste den danske anklagemyndighed som den indiske efterretningstjeneste CBI's forlængede arm. Det fremgår, da Ekstra Bladet mødes med Ghuman, som igen og igen spørger til, hvorvidt den danske offentlighed mener, 'at CBI har en god sag?'

Store omkostninger
Holck-sagen har spøgt i Indien i små 16 år, siden danskeren medvirkede til at nedkaste 3,5 ton våben over delstaten Vestbengalen, og ifølge Times Now-korrespondenten afventer inderne utålmodigt et punktum.

Senest har nye beskyldninger om indiske politikeres viden om og engagement i den spektakulære våbennedkastning svirret på indisk tv og skabt røre i offentligheden.

- Sagen er vigtig for både Indien, Danmark og mig, siger Niels Holck, som altså godt forstår indernes iver.

- Derfor er det også helt umenneskeligt, at alle har skullet vente så længe, uddyber Holck og forklarer, at sagen har haft store omkostninger for hans familie.

LÆS OGSÅ: Historisk: 5 landsretsdommere i Niels Holck-sagen

1 af 2 Den tidligere engelske våbenhandler Peter Bleach (til venstre) har tidligere siddet fængslet i Indien for sin medvirken til våbennedkastningen i 1995. Han mener ikke, at Niels Holck vil overleve en udlevering. (Foto: Carsten Norton)
2 af 2 - Dommerne skulle have truffet den første afgørelse i sagen - ikke politikerne, siger Niels Holck forud for torsdagens domsafsigelse i sagen om hans udlevering til Indien. Justitsminister Lars Barfoed (K) besluttede allerede 9. april sidste år, at danskeren kunne udleveres, mens først nu er Østre Landsret klar med en kendelse. (Foto: Carsten Norton)