Kidnappet kaptajns kone svigtet

Rederiet Shipcraft ignorerer anmodninger om psykologhjælp til kidnappets kaptajns hustru og tre børn.

To danske søfolk sidder fanget som gidsler på sjette måned i en somalisk flække, og gidslerne Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn føler sig glemt af omverdenen.

Men også hustruen til den kidnappede dansk-chilenske kaptajn Eddy López føler sig svigtet af rederiet Shipcraft, der ejer fragtskibet Leopard, som hendes mand blev kidnappet fra 12. januar.

Selvom hun er alene med parrets tre drenge på 2, 8 og 11 år i Chile i den svære situation, ignorerer rederiet hendes anmodninger om at få psykologhjælp til sig selv og drengene.

SE TV: De glemte gidsler - Vi vil hjem, før vi dør!

Helt tilbage i januar blev rederiet kraftigt opfordret til at sørge for psykologbistand til de pårørende. Det siger sekretariatsleder Michael Wengel-Nielsen fra Rederiforeningen af 2010.

- Allerede fra starten af kontaktede vi rederiet og gjorde opmærksom på, at vi har ordninger med psykologhjælp i Søfartens Arbejdsmiljøråd. Vi anbefalede rederiet at bruge den ordning overfor de pårørende, siger Michael Wengel-Nielsen.

Stærkt tiltrængt
Selvom hustruen og de tre børn bor i Chile, er det ifølge Michael Wengel-Nielsen intet problem at stille en psykolog til rådighed for hende.

En af de pårørende, Ricardo Budrovich Romo, fremsatte også kravet om psykologhjælp til kaptajnens hustru på et møde den 23. marts mellem Politiets Efterretningstjeneste og rederiets repræsentant.

- Marjorie har stadig ikke den dag i dag fået tilbudt hjælp fra en psykolog, selv om hun i snart lang tid har haft hårdt brug for det, siger Ricardo Budrovich Romo.

Han bekymrer sig også over, at rederiet kun havde en professionel piratforhandler på de første 60 dage efter gidseltagning.

- De sagde til os, at der kun var penge til forhandleren i to måneder, og derefter blev han sendt hjem. Vi ved faktisk slet ikke, om der forhandles i øjeblikket for at få Eddy og besætningen fri, siger han.

Dyb tavshed
Også Udenrigsministeriet har adskillige gange gjort rederiet Shipcraft opmærksom på hustruens ønske om psykologhjælp.

- Vi har også været bekendt med ønsket om psykologbistand, siger Charlotte Slente, der er chef for ministeriets borgerservice.

- Det blev bragt på banen tidligt i sagens forløb, og det blev drøftet igen på et møde i april med de pårørende og rederiet, hvor en repræsentant fra de danske myndigheder var til stede, siger hun.

Frygter malaria
Direktør fra rederiet Shipcraft Claus Bech har fået forelagt ovenstående, men har ikke ønsket at udtale sig.

Ekstra Bladet fik for godt en uge siden fat på de danske gidsler via en knasende satellit-telefonforbindelse, og her fremgik det tydeligt, at danskerne var svage og afkræftede.

- Vi vil hjem, før vi dør hernede. Det er bare et spørgsmål om tid, før vi får malaria, og så er det sket. Myndighederne og rederiet (Shipcraft, Red.) må gerne få fingeren ud. De har bare at komme til lommerne og få betalt de her pirater, så vi kan komme hjem, sagde Søren Lyngbjørn til Ekstra Bladet.