Politiet: Her er journalistens kokain

Freelance-journalisten, der i dag blev fængslet for 20 dage, sigtes for at stå bag importen af to kilo meget koncentreret kokain, der blev fundet på et hotel i København

De to poser kokain blev fundet i en rygsæk på Hotel Hebron efter at kokainen var pakket om. Den ene vejede 1238 gram. Den anden 966 inc. emballage.(Foto: politiet)
De to poser kokain blev fundet i en rygsæk på Hotel Hebron efter at kokainen var pakket om. Den ene vejede 1238 gram. Den anden 966 inc. emballage.(Foto: politiet)

De to kilo ultrastærk kokain var svejset ind i bunden af en kuffert, som to sydamerikanske narkosmuglere kom til København med den 28. januar.

På Hotel Hebron i Helgolandsgade skar de bunden i stykker for at få kokainen ud, og pakkede de to kilo kokain om i sorte plastikposer, der blev viklet om med tape.

Da politiet anholdt sydamerikanerne fandt betjentene kokainen i en rygsæk, der var låst inde i hotellets bagagerum, hvor sydamerikanerne opbevarede deres bagage.

Læs også: Narkokurer blev truet med lemlæstelse

Sydamerikanerne - som journalisten ifølge politiet har været i kontakt med - var rejst fra Brasilien til Lissabon i Portugal, herfra videre til Zürich og videre med tog til København. De skulle rejse hjem via Holland og Lissabon den 10. februar, to dage efter de blev anholdt.

’Vi ser ofte den smuglermetode, både fra Sydamerika og Pakistan. Der sidder professionelle folk derude, som ikke laver andet end at pakke kokain i bagage, der bliver specielt fremstillet til formålet,' siger politikommissær Steffen Th. Steffensen, narkopolitiet.

'De svejser kokainen ind i bunden og siderne på kufferter og tasker. Man bestiller simpelthen et kvantum narkotika og får det leveret færdigt i en kuffert, hvor det er helt skjult,’ siger Steffen Th. Steffensen.

Når stoffet skal ud, er man nødt til at skære bagagen i stykker med en skarp kniv.

Læs også: Trykket journalist i retten

Da argentineren Alejandro Claro, 34, og brasilianeren Daniel Pecaibes, 35, blev anholdt ved en husbåd på Christianshavn, hvor den fængslede journalists formodede medskyldige på 39 år boede, havde Claro en pose med flere opskårne plasticstykker af kuffertens bund.

Plaststykkerne havde rester af kokain, og politiet mener, at Alejandro Claro havde dem med som ’vareprøve’ på kokainen.

Læs også: Journalist fængslet i stor narkosag

En retskemisk undersøgelse viste, at de godt to kilo kokain, der blev fundet på sydamerikanernes hotel, havde en styrke på 79 til 84 procent. Et gram kokain, der sælges på gaden i København, er højst på 20 procent. Det betyder, at de to kilo kokain kunne fortyndes til otte-ti kilo salgsklar kokain til en værdi af op mod fem millioner kr.

Den 36-årige journalist, der selv har arbejdet med afsløringen af afrikanske kokainsælgere på Vesterbro, blev i dag varetægtsfængslet for 20 dage. Han kærede ikke. Fængslingen begrundes med hensynet til efterforskningen, fordi politiet jager flere navngivne mistænkte i sagen.

Læs også: Jager flere personer i narkoring

Der har været en teori fremme om, at narkoimporten skulle være sket under dække af den 36-åriges journalistiske virke.

Men dét afviste dommer Karen Duus Mathiesen i dag i forbindelse med varetægtsfængslingen. Hun opretholdt navneforbuddet på journalisten, fordi intet tyder på, at hans formodede bagmandsvirksomhed er sket i ly af journalist-jobbet:

- Jeg har spurgt ind til det, og det har slet ikke været fremført eller dokumenteret her i retten, at det skulle være sket under dække af hans journalistiske virke, sagde dommer Karen Duus Mathiesen, da hun varetægtsfængslede den 36-årige.

1 af 3 Kokainen var svejset ind i bunden på sydamerikanernes kuffert. På hotellet skar de bunden op, og pakkede kokainen om. I Sydamerika kan man bestille kokain leveret færdigpakket og skjult i bagage.(Foto: Politiet)
2 af 3 Den 36-årige journalist kærede ikke fængslingen på 20 dage.(Foto: Ekstra Bladet)
3 af 3 De to poser kokain blev fundet i en rygsæk på Hotel Hebron efter at kokainen var pakket om. Den ene vejede 1238 gram. Den anden 966 inc. emballage.(Foto: politiet)