Unge piger slipper for to års ungdomsstraf

Højesteret mener, at to unge pigers overfald på en 17-årig ikke er groft nok til en straf på en institution

To 15-årige piger skal hverken i fængsel eller på en ungdomsinstitution for at have overfaldet en ældre pige i sommeren 2010.

Det fastslår Højesteret, som i stedet har idømt de unge piger en betinget dom med en prøvetid på to år.

Pigerne overfaldt i juli sidste år en 17-årig pige i en skolegård i Hillerød. Pigerne tog både halsgreb på den 17-årige og slog hende mindst tre gange i ansigtet med knytnæver.

De unge piger var dengang blot 14 år gamle, og pigerne er derfor de yngste i moderne dansk retshistorie, som har fået lov til at få deres sag bedømt i Højesteret.

De unge piger er tidligere i både by- og landsret idømt en såkaldt ungdomssanktion.

Det er et toårigt socialpædagogisk behandlingsforløb, som indeholder to måneders ophold på en lukket institution, altså en regulær frihedsstraf, og derefter 12 måneder på en åben institution. Siden følger 10 måneders kommunalt opsyn.

Det er et alternativ til traditionel ubetinget fængselsstraf og kan gives til unge under 18 år, som begår alvorlig kriminalitet. Den benyttes hovedsageligt i forbindelse med vold og røverier.

Højesteret mener dog ikke, at volden mod den 17-årige pige er grov nok til at sende pigerne på en ungdomsinstitution.

Derfor får de 15-årige piger i stedet en betinget dom med den betingelse, at de i en prøvetid på to år ikke begår anden kriminalitet. Desuden får de tilsyn af kommunen.

Det 17-årige voldsoffer fik mindre skader af overfaldet i form af rødmen og hævelse på kinden samt ømhed i nakken.