Dansker afslørede kinesiske svindlere

Dansk blogger afslørede verdensomspændende kinesisk millionsvindel i Apples App Store

Martin Wolsing fra nyhedssitet Iphoneguide.dk afslørede kinesiske app-svindlere.
Martin Wolsing fra nyhedssitet Iphoneguide.dk afslørede kinesiske app-svindlere.

Apple har i nat fjernet en lang række apps fra fem kinesiske firmaer. De mange apps er under mistanke for at indgå i et større hvidvasknings- eller svindelnummer. I løbet af få dage voksede de kinesiske apps til at være storsælgere på bl.a. det danske marked - på trods af, at programmerne hver i sær var stort set meningsløse.

Det var Martin Wolsing fra nyhedssitet iphoneguide.dk, der opdagede den mystiske trafik og slog alarm.

- Jamen det var kombinationen af, at jeg engang i mellem kigger i App Store, så bemærkede jeg at der var nogle underlige apps i toppen af listen over de bedst indtjenende. Jeg snakkede med nogle andre, der også havde undret sig.

Læs også: Mistanke om kinesisk app-svindel via Danmark

- Alle apps var lanceret indenfor en uges tid. Det indikerede for mig, at ikke alt var som det skulle være.

- Har du snakket med Apple om sagen?

- Jeg har skrevet nogle gange, men de har ikke svaret. Det gør de aldrig.

- Det, der umiddelbart undrer mig, det er at de her apps det er noget der kun foregår i nogle lande. Jeg har ingen forklaring på, hvorfor de fx dukker op i Singapore, men ikke i Tyskland og i Danmark, men ikke i Norge og Sverige.

Iphoneguide.dk er Martin Woldings personlige projekt. Det startede som en personlig blog, men har udviklet sig til et egentligt nyhedssite og idag betegner Martin Wolsing sig selv som redaktør af sitet. Der er nu flere andre personer tilknyttet, der skriver anmeldelser og nyheder.

De mystiske kinesiske apps nåede at blive udbredt til en lang række lande verden over, hvor de i løbet af få dage opnåede position som topsælgere. Bl.a. endte biorytmeprogrammet "Curves" som den næstbedst-sælgende app i Danmark inden Apple fjernede den fra butikken.

De fem kinesiske producenter er maokunnan, appmaoku, kensny, lingzhiwawa og Xyzngay.

De markerede links er til hjemmesiden Appannie.com. Her kan man se statistik og udbredelse over alle apps i App Store.