Levende begravet 120 meter under jorden

Redningsfolk kæmper på sjette døgn for at redde fire minearbejdere ud af sammenstyrtet kulmine i den sibirske Kuzbass-region, hvor også danske DONG Energy køber kul fra.

136 minearbejdere befandt sig i den sibirske kulmine Kisilevskaja, da den torsdag i sidste uge styrtede sammen. Kun 132 blev reddet ud. Fire minearbejdere - Alexander Kozlov, Pavel Jerokhin, Semen Sananjvitj og Pavel Bodrov - er fortsat fanget 120 meter under jordens overflade.

Et team af mere end 100 russiske redningsfolk pumper vand ud af minen og forsøger fortsat at nå frem til de indespærrede minearbejdere, men det er uvist, om de stadig er i live. Redningsfolkene har ikke registreret livstegn siden torsdag.

Forundring over ulykken
Anatolij Orenburgov, der er minearbejdernes tillidsmand, forklarer dog til russiske medier, at der er en chance for, at de fire mænd er fanget et sted i minen, hvor der er luft nok til, at de kan overleve.

De nødstedte kulminearbejdere er reelt muret inde, da vand- og lermasser har blokeret mineskakterne.

Vladimir Osjogin, tillidsmand for Ruslands uafhængige fagforening for minearbejdere, udtrykker over for Ekstra Bladet forundring over ulykken i Kisilevskaja-minen. Ifølge tillidsmanden er ulykker, hvor lermasse styrter sammen i mineskakterne, ikke set før i regionen.

Usikre arbejdsforhold
Kisilevskaja-minen ligger i landsbyen Kiselevsk i Kuzbass-regionen i det sydlige sibirien. Her udvindes størstedelen af Ruslands kul, men mineregionen er også karakteriseret ved usikre arbejdsforhold, dødsulykker og mineeksplosioner.

Reportere fra Ekstra Bladet besøgte Kisilevskaja og en række andre kulminer i november i fjor og afslørede livsfarlige og uværdige arbejdsforhold hos DONG's russiske kulleverandør, SUEK.

Kisilevskaja-minen er ikke ejet af SUEK, men tilhører holdingselskabet SDS-Ugol. Holdingselskabet ledes af forretningsmanden Vladimir Baskakov, som er tidligere direktør hos DONGs samarbejdspartner SUEK.

Guvernøren i Kemerovo, hovedbyen i Kuzbass-regionen, Aman Tulejev, kræver større sikkerhed i kulindustrien og foreslår efter den seneste ulykke en omlægning af de underjordiske kulminer til miner med åbent brud.