Det betyder Brønderslev-farens dom

Harry Antoft Larsen er som forventet blevet idømt forvaring. Det betyder, at han i teorien kan forblive indespærret resten af sit liv

Harry Antoft Larsen skal sidde i forvaring på ubestemt tid. (Privatfoto)
Harry Antoft Larsen skal sidde i forvaring på ubestemt tid. (Privatfoto)

Den 41-årige Brønderslev-far Harry Antoft Larsen blev tirsdag aften kort efter kl. 19 idømt dom til forvaring. Det betyder, at han er idømt en tidsubestemt straf og først kan komme ud, når han ikke længere er farlig.

Dom til forvaring anses for at være den hårdeste straf, man kan blive idømt i Danmark, og det er sjældent, at der bliver afsagt forvaringsdomme.

Ifølge nye tal som ekstrabladet.dk har fået fra Kriminalforsorgen, er der i øjeblikket 39 personer, der afsoner en forvaringsdom. Det tal kommer op på 40, hvis Harry Antoft Larsens dom bliver stadfæstet.

Læs også: Så er dommen faldet over Brønderslev-forældrene.

Det er op til retten at vurdere, hvornår han er klar til løsladelse. Efter tre års forvaring - og siden hen en gang om året - har anstalten, han er anbragt på, pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte. Vurderingen skal en tur forbi Rigsadvokaten, som så vurderer, om sagen skal i retten.

Forvaring gives til mennesker, der anses for at være så farlige, at de først må lukkes ud, når de beviseligt har ændret karakter. Det vurderes ved hjælp af mentalundersøgelser.

Det er bestemt heller ikke hver gang, at retten følger anklagemyndighedens påstand om forvaring.

Ifølge Rigsadvokaten har anklagemyndigheden de seneste tre år nedlagt påstand om forvaring i tre sager, hvor retten har fulgt anklagemyndighedens påstand, hvoraf to er anket til Østre Landsret.

I samme periode har der været otte sager, hvor retten ikke har fulgt anklagemyndighedens påstand om forvaring.

Læs mere i Straffeloven § 70-72.

Harry Antoft Larsen kommer med stor sandsynligvis til at afsone straffen på Anstalten ved Herstedvester.

Her kommer han i selskab med berygtede mordere og seksualforbrydere som Peter Lundin og John Knudsen, som i 2009 sexmisbrugte og dræbte 52-årige Kirsten Bay Andersen.

Læs også: Her er Harrys nye venner.

Gennemsnitlig set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Brønderslev-moren Tina Jensen blev tirsdag aften idømt fire års fængsel. De har begge anket dommen.