TV: De glemte gidsler - vil hjem, før vi dør!

Fanget i Somalia: Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn trygler myndighederne og deres rederi om at gøre noget - hør deres appel i en telefonsamtale her

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn har opgivet håbet om at komme hjem i live. (Privatfoto)
Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn har opgivet håbet om at komme hjem i live. (Privatfoto)

MERE TV: Se dokumentar om piraterne længere nede i artiklen

I en varm og støvet flække midt i den somaliske ødemark sidder to danske gidsler fanget på sjette måned.

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn føler sig glemt af omverdenen og er sultne, svage og psykisk udmattede efter det lange fangenskab. Og Ekstra Bladet har gennem måneder forsøgt at skabe kontakt til de to tilbageholdte søfolk.

Forleden fik vi endelig fat på dem via en knasende satellit-telefonforbindelse.

- Vi vil hjem, før vi dør hernede. Det er bare et spørgsmål om tid, før vi får malaria, og så er det sket. Myndighederne og rederiet (Shipcraft, Red.) må gerne få fingeren ud. De har bare at komme til lommerne og få betalt de her pirater, så vi kan komme hjem, siger Søren Lyngbjørn.

Når vi får malaria dør vi
47-årige Søren Lyngbjørn er styrmand på det dansk indregistrerede fragtskib M/V Leopard, og 44-årige chilensk-fødte Eddy Lopez er kaptajn.

De første to måneder efter kapringen ud for den somaliske kyst holdt piraterne de danske skibsofficerer fanget om bord på et andet gidselskib.

PIRAT-INSTRUKTØR: Kun penge kan redde danske gidsler

De seneste tre måneder er gidslerne blevet flyttet rundt mellem forskellige pirattilflugtssteder på det somaliske fastland. Og det har øget presset på de to danskere.

- Vi har været syge, så det går ikke så godt. Skipper har noget mavesår igen. Vi er meget svage. Jeg er svag, men der er ikke noget alvorligt i vejen med mig.

HAN MØDTE DANSKE GIDLER: De turde ikke snakke

- Men det ender med, at vi får malaria, for der er fyldt med myg her. Får vi først malaria, så dør vi, fortæller Søren Lyngbjørn.

Rederiet har handlet uansvarligt
Ekstra Bladet forsøgte i går at få en kommentar fra Shipcrafts administrerende direktør, Claus Bech.

Vi ville gerne høre ham, hvorvidt rederiet gør nok for at befri de danske gidsler og deres filippinske kolleger, der nu har været taget til fange i 161 dage. Men Claus Bech vendte aldrig tilbage.

Henrik Berlau, forhandlingssekretær i 3F’s transportgruppe, mener, at Shipcraft fra starten har handlet uforsvarligt og svigtet medarbejderne.

- De har jo sendt skibet lastet med våben direkte ind piraternes gab.

- Skibet har ikke nogen fart og var kun beskyttet med lidt pigtråd.

DOKUMENTAR: Min fætter er pirat (artiklen fortsætter efter tv-indslaget):

</p><p>- Og nu er vi i en situation, hvor rederiet har fået deres skib igen og skal vurdere, hvad deres medarbejdere er værd - og det virker ærlig talt ikke, som om at Shipcraft sætter de ansattes kurs særlig højt, siger Henrik Berlau.</p><p><b>Læs hele historien i Ekstra Bladet tirsdag:</b></p><p><b>- Får kun mad hver anden dag</b></p><p><b>- Bliver konstant truet med våben</b></p><p><b>- 'Tvivler på vi kommer hjem</b></p><p><b>- Berygtet klan har taget danskerne: Fordrev FN-tropper fra Somalia</b></p><p><b>- Rederiets direktør er tavs</b></p>