Til retssag på den røde løber

Mandag begynder sagen mod de 11 aktivister fra Greenpeace, der gjorde grin med sikkerheden under COP 15.

Sådan kan man også møde op til en straffesag i Københavns Byret - Greenpeace valgte i hvert fald at lave en happening ud af den sag, der løb med opmræksomheden under COP 15 forrige år. (Foto: Mogens Flindt)
Sådan kan man også møde op til en straffesag i Københavns Byret - Greenpeace valgte i hvert fald at lave en happening ud af den sag, der løb med opmræksomheden under COP 15 forrige år. (Foto: Mogens Flindt)

11 aktivister fra Greenpeace står tiltalt for en happening ved den afsluttende gallamiddag under klimatopmødet COP 15 i København forrige år.

Her lykkedes det tre af aktivisterne forklædt som statsleder med frue og livvagt at snyde sig vej gennem politiets afspærringer.

De mødte ind til den officielle middag for statsledere og for dronningen og nåede frem til forhallen, hvor de foldede et banner ud med slagordene: Politicians talk - Leaders act.

Sagen har påkaldt sig stor opmærksomhed, fordi fire af aktivisterne endte med at sidde varetægtsfængslet i tre uger hen over jul og nytår.

Og det er ifølge flere jurister for groft for en happening, hvor ingen kom til skade, og hvor Greenpeace blankt har erkendt aktionen og fra starten tilbudt politiet at lægge alle kortene på bordet.

Dertil kommer, at politiets jurister har gravet en hidtil ubrugt paragraf om krænkelse af majestæten frem, fordi det formelt var dronningen, der havde inviteret statslederne på middag som afslutning på topmødet.

Den paragraf kan få straffen for den ulovlige indtrængen på Christiansborg til at stige indtil det dobbelte.

Ifølge sagens anklager, Jakob Buch-Jepsen, har den påståede krænkelse af dronningen dog intet med aktivisternes varetægtsfængsling at gøre.

- De blev varetægtsfængslet, fordi de havde lavet falske nummerplader til de biler, de kørte i, og fordi de havde forfalsket adgangsbeviser, siger han.

- Det er dokumentfalsk, og det giver som udgangspunkt varetægtsfængsling og siden en dom på ubetinget fængsel, siger anklageren.

De 11 aktivister, der er i alderen 34-49 år, og selve organisationen Greenpeace Nordic er tiltalt for:

* Dokumentfalsk.

* At udgive sig for offentlig myndighed.

* Ulovlig indtrængen - herunder særligt skærpende at husfredskrænkelsen var af dronningen.

Otte af aktivisterne kommer fra andre EU-lande og kræves ud over fængselsstraf udvist af Danmark.

Sagen kører over to retsdage 20. juni og 19. august.

Læs: Greenpeace tiltales