Øksemand kendt skyldig - igen

En 29-årig somalisk mand er i Vestre Landsret kendt skyldig i et økseoverfald i bladtegneren Kurt Westergaards hjem i Viby i Aarhus den 1. januar 2010

Vestre Landsret stadfæster stort set byrettens dom, hvor en somalisk mand blev dømt for drabsforsøg og terror.

En 29-årig somalier er i Vestre Landsret kendt skyldig i forsøg på drab og terror i forbindelse med et økseoverfald i bladtegneren Kurt Westergaards hjem den 1. januar 2010.

Bevæbnet med en økse og en kniv trængte manden ind i Muhammedtegnerens hus i Viby ved Aarhus, og dermed gjorde han sig skyldig i såvel drabsforsøg som en terrorhandling.

Det afgjorde et nævningeting i landsretten tirsdag. Tre nævninge mener, at der ikke er tale om terror, men afgørelsen følger flertallets vurdering.

Efter skyldigkendelsen tager landsretten fat på strafudmålingen. Straffens længde ventes afgjort onsdag.

Landsrettens afgørelse er stort set en stadfæstelse af byrettens dom i februar i år, hvor somalieren, den 29-årige Muhudiin Mohamed Geele, blev idømt ni års fængsel.

Den straf har anklagemyndigheden i ankesagen krævet skærpet, så den kommer på linje med de 12 års fængselsstraf, der er givet i andre terrorsager.

12 års fængsel var eksempelvis straffen, da den tjetjensk-fødte etbenede bokser Lors Doukaev tidligere på måneden blev dømt for et mislykket terrorangreb rettet mod Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forsvareren havde argumenteret for, at somalieren ikke skal dømmes for terror, men landsretten valgte altså at følge byrettens vurdering af, at økseoverfaldet ikke kun var et drabsforsøg, men også en terrorhandling.

Ved økseangrebet trængte somalieren ind til karikaturtegneren gennem en terrassedør med flere end 20 øksehug, mens Kurt Westergaard forskansede sig i et sikringsrum og tilkaldte politiet.

Kurt Westergaard er tilfreds med den foreløbige afgørelse i ankesagen.

- Jeg synes, det er godt, at han er erklæret skyldig. Men jeg har en alder, hvor man ikke er hævngerrig. Jeg vil håbe, at den unge mand vil prøve at forstå, hvorfor han er kommet i den situation, som han er i, siger Kurt Westergaard til TV2 News.