Nu falder dommen i Brønderslevsagen

Der er rejst store erstatningskrav og krav om skrappe straffe. I aften falder dommen i Brønderslevsagen

Den ældste datter Michelle og faren Harry. (Privatfoto)
Den ældste datter Michelle og faren Harry. (Privatfoto)

Efter måneders oprulning i medierne af rædslerne for en stor børneflok i et faldefærdigt ubeboeligt hus Serritslev i Nordjylland falder dommen i aften klokken 19 i den såkaldte Brønderslevsag.

Det sker i Byretten i Hjørring, som de seneste mange uger har været centrum for den historiske sag om omfattende vanrøgt i en såkaldt nomadefamilie.

Sagen har vist et svagt funderet, fattigt forældrepars omfattende svigt over for tilsammen 10 sammenbragte børn, der har boet på adskillige adresser på Lolland og i flugt for myndighederne rejste til Skanderborg og havnede i Brønderslev.

Læs også: Brønderslev-forældre lånte penge i datterens navn

Samtidig har sagen afsløret groft svigt i kommunerne, ikke mindst Lolland og Brønderslev. Her har det erkendte svigt kostet en mellemlederstilling, fordi kommunen var alt for passiv.

Men det er forældrene, der i aften står til regnskab.

Den 41-årige far og den 37-årige mor er fundet skyldig i vanrøgt, mishandling, vold, indespærring - og for farens vedkommende - sexovergreb i længere perioder både mod sin egen datter og en noget yngre steddatter.

Det var mandens egen datter på 21 år, der startede sagen, da hun i vinteren 2010 flygtede fra det uhumske hjem i Serritslev ved Brønderslev og flygtede hjem til sin mor på Sjælland.

Læs også: Brønderslev-farens nye fængselsvenner

Hun mødte op totalt forhutlet med syv tæer angrebet af koldbrand efter langvarig indespærring i et uopvarmet rum i huset i Serritslev. Pigen blev hjulpet af en tilfældig mand i Vrå i Nordjylland, som lånte hende penge til billetten hjem.

Pigen risikerede at dø, hvis hun ikke var flygtet, sagde pigens bistandsadvokat, da kravet om erstatning mod forældreparret mandag blev præsenteret i retten.

Det samlede krav fra børnene er historisk højt - omkring to millioner kroner.

Kravet fra den 21-årige pige, der startede sagen, er alene på 967.000 kroner. For sexovergreb kræver bistandsadvokaten 250.000 kroner - fire gange så meget som normalt i voldtægtssager.