Dødsstraffen koster Californien milliarder

Siden Californien genindførte dødsstraffen i 1978, har den kostet skatteyderne over fire milliarder dollar

Det økonomisk trængte Californien kunne spare store summer ved at afskaffe dødsstraffen.

De ekstra omkostninger ved dødsstrafsager, den skærpede sikkerhed i fængslerne og udgifter til retshjælp til de dømte koster den amerikanske delstat 184 millioner dollar (962 millioner kroner) mere om året, end livstidsfanger koster.

Det svarer til, at de 13 henrettelser, der er gennemført siden Californien genindførte dødsstraffen for 33 år siden, har kostet 308 millioner dollar (1,6 milliarder kroner) hver.

Vil stige til ni milliarder
Det viser en opgørelse foretaget af distriktsdommer Arthur Alarcon og juraprofessor Paula M. Mitchell, skriver Los Angeles Times.

Siden 1978 har Californiens skatteydere samlet set betalt over fire milliarder dollar (20,9 milliarder kroner) for at have dødsstraf. Og det tal vil stige til ni milliarder dollar (47 milliarder kroner) inden 2030, hvor der ventes at være mere end tusind indsatte på dødsgangen mod 714 i dag.

De to juraeksperter bag opgørelsen tager ikke stilling for eller imod dødsstraffen, men stiller spørgsmålstegn ved, om vælgerne får, hvad de har bedt om.

Spild af penge
- Vi vil have, at vælgerne vågner op og indser, at dette er et skrækkeligt spild af penge. Hvis de insisterer på at beholde dødsstraffen, må de bruge endnu flere penge på at reparere systemet, siger Paula M. Mitchell til den britiske avis The Guardian.

I forvejen har Californien et budgetunderskud på omkring 25 milliarder dollar (131 milliarder kroner).