Børnenes lidelser rager ham en papand

Psykopat-skurk: Lægernes profil af Brønderslev-faderen som småt begavet og følelseskold fuldender billedet af et menneske i opløsning

Harry Antoft Larsen bedømmes af eksperter til at have psykopatiske træk. Nu kæmper den 42-årige mand for ikke at blive dømt til forvaring. (Foto: Gert Jensen)
Harry Antoft Larsen bedømmes af eksperter til at have psykopatiske træk. Nu kæmper den 42-årige mand for ikke at blive dømt til forvaring. (Foto: Gert Jensen)

Pludselig sad han og smågrinede i retten i Hjørring.

Det var tre uger før, Harry Antoft Larsen blev dømt for år efter år at have udsat sine ti børn for uhyrlige mængder af vanrøgt, vold og seksuel mishandling.

Den 42-årige mand – kendt i hele Danmark som Brønderslev-faderen – stirrede smilende på sin ældste datters redningsmand, Niels Erik Grønbech, mens vidnet fortalte om sit indtryk af den mishandlede kvinde.

Læs også:Anklageren: Den mand er farlig


I det øjeblik stod det klart for Niels Erik Grønbech, at børnenes lidelser ’ragede ham en papand’.

Læger fra Aalborg Psykiatriske Sygehus har brugt måneder på at nå frem til nøjagtig det samme.

Lille Harry drak i klassen
I en rapport, som fredag blev fremlagt i retten, beskrev de den spinkle mand med det ufattelige synderegister som en far, der ikke kan ’indleve sig i andres følelser og behov’.

Det kan muligvis forklare, hvorfor Harry Antoft Larsen nu med sin forsvarer som talsmand bruger energi på at redde stumperne af sit eget omdømme og slippe for at blive hængt ud som farlig.

Harry Antoft Larsen vil i fængsel – ikke i forvaring på en anstalt med speciale i at holde psykopatiske mordere og sexforbrydere i skak.

I sin egen verden er han uskyldig.

Læs også:Nogle af dem kommer aldrig ud

Lige så uskyldig som da lille Harry i 3. og 4. klasse tog øl med i skolen og lagde grunden til et stort og tidligt misbrug af alkohol, amfetamin og kokain.

Den samme dreng, der blev mobbet ud over alle grænser af de andre børn. Han havde store kvaler med at lære og er mange år senere så ordblind, at han ikke selv kan skrive et brev.

Det er samfundets skyld
I retten har han haft svært ved gøre sig forståelig. Men de ord, der er trængt igennem, taler for sig selv.

Harry Antoft Larsen viser ingen anger over, at han har trukket sine børn igennem en svinesti af overgreb, og at han f.eks. forrige vinter tvang sin ældste datter til at spise dyrelort og skovle sne i tynde sko.

Det hele er efter hans mening især hustruen Tina Jensens skyld. Andres skyld. Samfundets skyld.

Det kommer næppe bag på de nordjyske psykiatere.

I mentalerklæringen stempler de Harry Antoft Larsen som et næsten-retarderet menneske, der har ’en udtalt tendens til at fralægge sig alt ansvar’ og ’mangler evnen til at føle skyld’.

Et hundrede procent normal
Hans egen far har svært ved at genkende det billede af sønnen, som tegner sig i offentligheden og nu også i retten efter afsløringen af det møgbeskidte rædselshus i udkanten af Brønderslev.

Bent Flemming Larsen har for få uger siden over for Ekstra Bladet beskrevet sin søns opvækst sammen med nogle ældre søskende som ’et hundrede procent normal’, og han er overbevist om, at familiens nomadeliv var et praktisk valg og ikke en flugt fra myndighedernes krav.

Den 74-årige mand stoler langt mere på sin søns forsikringer om, at han er uskyldig, end på de ’tossegode psykologer’, der gerne vil finde alle svar i barndommens land.

I sin fars hoved er Harry Antoft Larsen ikke et ondt menneske og slet ikke farlig.

Det er Niels Erik Grønbech ikke enig i. Michelles far afslørede efter hans mening sig selv, da han smågrinede af sin ældste datters fysiske og psykiske kollaps.

Han er dømt skyldig
Den traumatiserede, 20-årige kvinde bad senere om professionel hjælp på et krisecenter i Ringsted. Kort efter rullede en af efterkrigstidens værste skandaler om vanrøgt af børn i Danmark.

Hovedskurken kan ikke længere flygte med sine ofre. Han er dømt, og han er skyldig. Men kun i retten og offentligheden. Ikke i sine egne øjne.

Læs også:Fængselsinspektør: Fangerne er frustrerede

Sådan kan man straffes:

Tidsbestemt straf, f.eks. 12 år: Man kan normalt blive prøveløsladt efter to tredjedele af straffen, hvis man har opført sig pænt.

Livstid: Efter 12 år bliver det første gang vurderet, om vedkommende kan blive prøveløsladt.

Forvaring: Man er dømt til indespærring, fordi man er for farlig på fri fod. Hver enkelt indsat bliver vurderet individuelt hvert år af en dommer i samarbejde med rigsadvokaten, speciallæger og fængslet.

Dømt til anbringelse: Her er tale om psykisk syge, som bliver anbragt på en sikret anstalt, hvor de bliver medicineret.

1 af 3 Brønderslev-faderen smågrinede i retten, da datteren Michelles lidelser blev beskrevet. (Privatfoto)
2 af 3 Harry Antoft Larsen har i retten skudt skylden på hustruen Tina Jensen. (Foto: René Schütze)
3 af 3 Harry Antoft Larsen bedømmes af eksperter til at have psykopatiske træk. Nu kæmper den 42-årige mand for ikke at blive dømt til forvaring. (Foto: Gert Jensen)