Nu kommer straffen for svigt i Brønderslev

Brønderslevsagen om vanrøgt af børn er enestående i Danmark. Proceduren om straf starter fredag i Hjørring

Her i det nu nedrevede hus i Brønderslev Kommune blev der begået horrible overgreb på familiens ældste datter. (Foto: Ernst Van Norde)
Her i det nu nedrevede hus i Brønderslev Kommune blev der begået horrible overgreb på familiens ældste datter. (Foto: Ernst Van Norde)

Forældrene i Brønderslevsagen har svigtet groft i forhold til den store børneflok. De 10 børn har været udsat for årelang massiv vanrøgt, og to store piger har været udsat for sexovergreb fra faren.

Det har Byretten i Hjørring allerede bestemt, og nu skal straffen fastsættes.

Også kommunerne - senest Brønderslev - har uden at være tiltalt været på anklagebænken i den sag, der nok kommer til at sætte nye grænser for, at børn langvarigt kan mistrives med deres forældre i Danmark, uden at nogen griber ind.

Nu skal Brønderslevsagen sætte et niveau for, hvor straffen skal ligge for den slags sager.

Fredag formiddag vil anklager og det dømte ægtepars forsvarere procedere for, hvilken straf den 42-årige far og 37-årige mor bør idømmes for den efterhånden velkendte misrøgt, som prægede nomadefamiliens trøstesløse liv gennem flere år.

Først på Lolland, siden i Skanderborg og senest i Brønderslev.

På forhånd har anklageren, vicestatsadvokat Michael Møller Hansen, krævet, at faren idømmes en forvaringsstraf, der kan være den hårdeste straf overhovedet.

Kravet til straffen for moren, der er fundet skyldig i at have medvirket til vanrøgt og lukket øjnene for farens vold og sexovergreb mod sit eget barn og en steddatter, er foreløbig ikke rejst.

Men Brønderslevsagen bliver - uanset udfaldet - skelsættende i dansk retshistorie, fordi der ikke er særlig meget praksis for at dømme forældre for vanrøgt.

Man skal omkring 60 år tilbage i tiden, før man kan finde domme, der blot i nogen grad ligner de forhold, der skal dømmes for i Brønderslevsagen.

Der ventes endelig dom i sagen tirsdag aften.

1 af 2 Hygiejnen var helt i bund. (Foto: René Schütze)
2 af 2 Her i det nu nedrevede hus i Brønderslev Kommune blev der begået horrible overgreb på familiens ældste datter. (Foto: Ernst Van Norde)