Dramatisk økseangreb bliver vist i retten

Det er 15 dramatiske minutter, nøje overvåget på video, der danner grundlag for terroranklagen mod øksemanden

Økseangrebet på Kurt Westergaard afspilles i retten. (Foto: Ernst van Norde)
Økseangrebet på Kurt Westergaard afspilles i retten. (Foto: Ernst van Norde)

Det er begivenhederne i 15 højdramatiske minutter nytårsdag om aftenen den 1. januar 2010, som nævningene og dommerne skal tage stilling til, når de skal afgøre, om den såkaldte øksemand skal dømmes skyldig i drabsforsøg og terror.

Den 29-årige somalier, der i byretten fik ni års fængsel, da han blev kendt skyldig i forsøg på manddrab og i terror, kræves idømt en hårdere straf for sit angreb på bladtegner Kurt Westergaard i Viby ved Aarhus.

Retssagen starter onsdag ved Vestre Landsret.

- I skal tage stilling til, hvad der skete i minutterne fra klokken 21.51, da den tiltalte tog en taxi ved banegården i Aarhus og et kvarter frem, indtil den tiltalte blev såret af politiskud og anholdt, siger anklager, statsadvokat Kirsten Dyrman.

Hun henviste i sin forelæggelse i retten til, at sagen er velbelyst fra byrettens behandling.

Syv overvågningskameraer har detaljeret afsløret øksemandens voldsomme færden omkring bladtegnerens sikrede rækkehus. Optagelserne vil blive afspillet i retten.

Læs også:PET advarer om solo-terrorister

Onsdag formiddag afspillede Kirsten Dyrman to telefonsamtaler, som Kurt Westergaard havde med vagthavende ved politiet, da han søgte tilflugt i sit særlige sikringsrum, et badeværelse med direkte kontakt til politiet.

Der kunne høres omkring 20 øksehug mod den jernarmerede dør, mens Kurt Westergaard tryglede om hurtig assistance.

- Det skal virkelig gå hurtigt, ellers er jeg færdig, siger Kurt Westergaard i samtalen, mens flere politipatruljer var på vej.