Annonce:
Annonce:

34 milliarder kroner er pist væk

Ingen ved, hvad der er sket med det ufatteligt store pengebeløb

Et forsvundet kæmpebeløb slår nu en kile ind mellem amerikanerne og deres irakiske allierede. (Arkivfoto: Henning Hjorth)
Et forsvundet kæmpebeløb slår nu en kile ind mellem amerikanerne og deres irakiske allierede. (Arkivfoto: Henning Hjorth)
Annonce:
Følg Krimi

Siden amerikanerne satte sig i spidsen for at vælte diktatoren Saddam Hussein i 2003, har USA sendt en svimlende pengesum til Irak for at genopbygge det nedkørte og krigstrætte land.

Nu afstemmer den irakiske regering så tal og regnskaber med det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon. Og alt tyder på, at det står grueligt galt til.

Største tyveri i nationens historie
Amerikanerne kan ganske enkelt ikke forklare, hvad der er sket med et kontantbeløb på ikke mindre end 6,6 milliarder dollar, svarende til 34 milliarder danske kroner, rapporterer Los Angeles Times.

Nu foreslår føderale revisorer for første gang, at pengene ikke bare er blevet bogført forkert - de kan være stjålet.

Stuart Bowen, specialinspektør for rekonstruktionen af Irak, kalder mysteriet om de forsvundne penge for "det største tyveri af midler i nationens historie".

Annonce:

Den spektakulære sag skaber splid mellem regeringen i Baghdad og deres amerikanske forbundsfæller, som sendte en flåde af Herkules-fly propfyldt med bundtede 100-dollarsedler til Irak i perioden op til maj 2004.

Ifølge Los Angeles Times skulle pengene skabe ro i den kaotiske overgangsperiode og menes at være den største internationale flytransport af kontanter nogensinde.

Den kølige valuta blev fløjet til Baghdad, hvor amerikanerne gemte pengesummerne på militærbaser og i kælderbokse under et af Saddam Husseins tidligere paladser.

De blev senere distribueret rundt til irakiske ministerier og entreprenører.

Mistede overblikket
Men amerikanerne havde ofte hverken tid eller mandskab til at fastholde det nødvendige overblik over de enorme summer, lyder krikken fra Kongressen i Washington.

- Der er bevis for omfattende spild, svindel og misbrug i det konkrete forbrug og udbetalinger af midler i Irak, slog den såkaldte reformkomité fast allerede i 2005.

Pentagon har de seneste seks år undskyldt sig med, at de kunne redegøre for pengebeløbet, hvis de bare fik tid til at få styr på regnskaberne.

Men der er endnu ikke lykkedes at finde hverken relevante papirer eller kontanter, skriver Los Angeles Times.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: