Lort flød på gulvene - slavearbejdere fundet i Helsingør

Seks forkomne rumænske rengøringsfolk uden penge blev fundet i afføringsbefængt villa uden vand og el. Ejerne af stedet er underleverandører til dansk rengøringsgigant.

Seks sultne rumænere blev lørdag aften fundet af Nordsjællands Politi i en villa i Helsingør uden vand, varme, elektricitet og toilet.

Forholdene var uhumske, og der flød afføring på gulvene, skriver Frederiksborg Amts Avis tirsdag.

De seks rumænere har forklaret politiet, at de arbejdede under slavelignede forhold med rengøring på skoler i Gribskov Kommune.

De var også blevet snydt for løn, lyder det.

Rumænske bagmænd står bag
Ejerne af det ubeboelige hus har ifølge Frederiksborg Amts Avis en række små rengøringsselskaber, og at et af dem udfører opgaver for rengøringsgiganten Forenede Service, som har større kontrakter med Gribskov, Fredensborg og Helsingør Kommuner.

Forenede Service bruger en af de rumænske bagmænds selskaber, JD Rengøring, som underleverandør.

Kontakten med JD Rengøring fremgår af Forenede Services egen liste over underleverandører fra november.

Lovede bod og bedring
Forenede Service blev sidste efterår afsløret af Helsingør Kommunes specialgruppe for socialt bedrageri i at bruge illegal og sort rumænsk arbejdskraft ansat af en underleverandør til skolerengøringen i Helsingør.

Dengang lovede koncernen bod og bedring.

- Nu er jeg i mit sommerhus, og jeg har det ikke på skrift. Men jeg er næsten sikker på, at JD Rengøring ikke er underleverandør hos os, siger koncerndirektør Peer C. Krogh, Forenede Service.

- Vi strammede meget hårdt op i efteråret. Særligt i Helsingør og Nordsjælland havde vi problemer med underleverandører og især med underleverandørers uautoriserede underleverandører, tilføjer han.

Koncerndirektøren forklarer, at nye leverandører skal indlevere serviceattest, tegne overenskomst og have ejer med ren straffeattest.

Sagen skal kulegraves
Hos fagforeningen 3F Nordøstsjælland ser faglig sekretær Rudi Andreasen et generelt problem med Forenede Services brug af underleverandører.

Forbundet vil gennemføre en omfattende kulegravning af selskabets brug af underleverandører.

3F vil også forsøge at komme i kontakt med de seks rumænske ansatte for at undgå nye episoder, skriver Frederiksborg Amts Avis.