Dansk pilot springer ud af styrtende fly

Pilotelev fra det danske flyvevåben overlever flystyrt i Canada ved at lade sig skyde ud af flyet

En af flyvevåbnets instruktører måtte springe ud af jetfly, der styrtede under øvelse i Canada. Piloten er uskadt.

Det var fredag, at flyet med den danske pilot om bord forulykkede under en øvelsesflyvning ved basen Cold Lake i det nordlige Alberta.

En del af flyvevåbnets pilotuddannelse foregår på Cold Lake.

Ifølge avisen Vancouver Sun fløj den danske pilotelev, kaptajn Jens Lundgreen-Nielsen, sammen med en canadisk pilot i et canadisk to-personers CT-155 Hawk jetfly.

Da flyet var i en højde af 15.000 fod, omkring fem kilometer, kom der pludseligt et højt brag, og piloterne forsøgte at lade flyet svæve tilbage til basen.

Da de to om bord indså, at de ikke kunne nå tilbage til Cold Lake, valgte de at lade sig skyde ud i cirka 2500 fods højde.

Den danske pilot fortalte efterfølgende, at han ikke var bange - faktisk hører frygt ikke hjemme i den verden, de lever i, fordi de gennemgår en ultra-effektiv træning.

- Lige så snart jeg kunne slippe fri af min sikkerhedssele, kiggede jeg over og så Midas (den anden pilot, red.) femten menter væk, der rejste sig op og gav mig 'thumbs up'. Det var også et meget fedt øjeblik, sagde Jens Lundgreen-Nielsen efterfølgende ifølge Toronto Sun.

- Jeg var rimelig tilfreds med, hvor rationelle vi var. Du ved aldrig, hvordan du vil reagere i sådan en situation på trods af al træningen, sagde han.

Hos flyvevåbnet fortæller man, at den danske pilotelev selv har ringet hjem og snakket med sine pårørende.

Flyet styrtede ned og brød i brand uden at ramme nogle af husene i området.

De to piloter fik blødgjort landingen en smule, da de i faldskærm kom ned i et marskområde. De kunne selv gå ambulancerne i møde.

- De har været hos lægen og er blevet røntgenfotograferet. De har mindre skrammer og er nok lidt ømme i morgen. Men de er begge oppegående, så det er godt nyt, siger eskadrilleleder oberst Dave Wheeler fra Cold Lake til Vancouver Sun.