Minister: Kulegrav Fisfis' førtidspension

Beskæftigelsesministeren opfordrer Odense til at kulegrave bandelederen Fisfis' tildelte førtidspension

Bandelederen Fisfis' tildelte førtidspension bør kulegraves af Odense Kommune. Og så må det være muligt at sende ham ud på arbejdsmarkedet, når han har afsonet sin fængselsstraf.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), efter at kommunen har efterlyst en mulighed for at fjerne førtidspension fra personer, der er dømt for omfattende organiseret kriminalitet.

- Det er enormt anstødeligt på mig, at han får førtidspension. Hvis man kan begå kriminalitet som det her, så kan man også arbejde - og så skal Fisfis ikke have førtidspension, siger hun.

Men hun afviser, at reglerne bør laves om, sådan som rådmand Peter Rahbæk Juel (S) efterlyser.

- Det er ikke muligt at få førtidspension, når man sidder i fængsel. Og det bliver meget firkantet, hvis reglerne skal ændres, så personer får frataget deres førtidspension under alle omstændigheder, hvis man har begået organiseret kriminalitet, siger hun.

- Desuden kan det jo være, at man forbedrer sig i fængslet, og så er det en meget dårlig start på livet uden for fængslet, hvis man får frataget sit forsørgelsesgrundlag, siger Inger Støjberg.

Rådmand Peter Rahbæk Juel understreger, at kommunen altid i sådanne sager går ind og revurderer, om der er en arbejdsevne.

- Men udfordringen er, at der ikke står noget om organiseret kriminalitet. Og over halvdelen af alle førtidspensioner bliver tildelt på baggrund af psykiske diagnoser og des lige. Og det gør arbejdsevnebegrebet meget diffust at fastslå, siger han.

I den konkrete sag kan det dog være, at Fisfis' førtidspensionssag ikke ender med at skulle revurderes. Højesteret skal nemlig tage stilling til, om bandelederen fra Vollsmose skal udvises af Danmark. En dom han slap for i landsretten.