EL politianmelder topfolk i landbruget

Enhedslisten mener, danske svineproducenter bryder loven ved at fremavle dyr på en måde, så de lider og dør

Enhedslisten (EL) anmeldte onsdag hele bestyrelsen for svineproduktion i Landbrug og Fødevarer til politiet.

- De har fremavlet dyr, der gør, at de lider, og at de dør. Det er i strid med dyrevelfærdsloven, siger Per Clausen fra Enhedslisten til TV Avisen.

Anmeldelsen sker med baggrund i, at danske søer er indehavere af en kedelig verdensrekord, når det gælder antallet af pattegrise, der enten er dødfødte eller dør af sult eller kulde som helt små.

23,9 procent af alle fødte pattegrise dør, inden de fylder tre uger. Det svarer til, at danske landmænd hver dag året rundt bærer over 25.000 døde pattegrise ud af staldene.

Per Clausen henviser også til bekendtgørelsen om mindstebeskyttelse af landbrugsdyr. Her hedder det, at der ikke må anvendes avlsmetoder, som påfører de berørte dyr væsentlig ulempe, lidelse eller smerte.

Danske søer kan føde helt op til 24 grise pr. kuld, selv om en so kun har 12-14 patter.

I 2004 var dødeligheden så høj, at landbruget besluttede at høre noget ved sagen. Det skete med indførslen af et nyt avlsmål, det såkaldte LG5 mål.

Men målet har endnu ikke virket, selv om landbruget flere gange har hævdet, at faldet i dødeligheden var lige om hjørnet.

Svineproducenterne i Landbrug og Fødevarer vurderer, at der er registreret et væsentligt fald i dødeligheden i de over 150 særlige avlsbesætninger, hvor avlsarbejdet foregår.

- Men dødeligheden er ikke blevet lavere. Det må vi bare konstatere, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.