Monster-bil nyt våben i narkoterror

De mexikanske narkobander skræmmer hinanden og befolkningen fra vid og sans med pansrede biler og maskingeværer

Det savært armerede køretøj er blevet sammenlignet med både næsehorm, Afghanistan-kampvogne og krigsskibe fra den amerikanske borgerkrig. (Foto: Secretaría de la Defensa Nacional)
Det savært armerede køretøj er blevet sammenlignet med både næsehorm, Afghanistan-kampvogne og krigsskibe fra den amerikanske borgerkrig. (Foto: Secretaría de la Defensa Nacional)

I weekenden fandt endnu et af talløse slag mellem mexikansk militær og landets dødsensfarlige narkobander sted ved narkofabrikkerne i Camargo i delstaten Tamaluipas i det nordøstlige Mexico.

Mindst to mistænkte narkosmuglere blev dræbt, men efter skudvekslingen gjorde soldaterne et virkeligt scoop:

Et værksted med to svært armerede køretøjer, to delvist ombyggede lastbiler og 23 andre køretøjer - den hidtil største 'fangst' af de 'næsehornsbiler', 'narkotanks' eller Mad Mex-ikanere', som på det lokale spansk har fået det malende navn 'Los Monstruos'.

Det er køretøjer, som narkobanderne har bygget op over mere fredsommelige lastbiler og skabt om til kæmpestore krigsmaskiner.

De færdigbyggede Monstruos, som militæret fandt i weekenden, er de største, som hidtil er fundet, efter at de første blev opdaget i april. De er bygget over tre hjulpar og kan, ifølge en kilde til New York Times, rumme 20 bevæbnede personer. Køretøjerne er beklædt med stålplader, som kan modstå ild fra kaliber 50-våben.

Det mexikanske forsvarsministerium har udleveret billeder af monstrene - se billedserien her.

Første generations teknologi
Bilerne er fra flere sider blevet sammenlignet med de militære køretøjer, som bruges af de internationale styrker i Afghanistan. Se

Men det er andre sammenligninger, som ifølge New York Times falder Sanho Tree ind - han er ekspert i narkopolitik ved Institute for Policy Studies i Washington. For ham er det krigsskibe fra den amerikanske borgerkrig i 1800-tallet, som er den nærliggende sammenligning.

- Dette er første generations teknologi, ligesom (krigsskibene) Monitor og Marrimack, siger han. Men eftersom narkohandelen efter Trees opfattelse er 'darwinistisk', vil også disse klodsede stålmonstre formentlig udvikle sig, så de sårbare dæk bliver beskyttet, så bilernes bund forstærkes og de i det hele taget beskyttes bedre mod eksplosioner. På samme måde, nævner Sanho Tree, som undervandsbåde har erstattet almindelige smugleskibe og støjsvage fly nu bruges i stedet for tunge, larmende maskiner.

Over 34.000 dødsofre i narkokrigen
Den mexikanske hær er ikke særlig skræmt over fundet af narkogangsternes vognpark. Hærens eksperter noterer sig, at køretøjerne ikke er nemme at maøvrere og mener, at de mest er konstrueret for at skræmme rivaler på det illegale marked.

Men for helt almindelige mexikanere er synet af de beslaglagte narko-næsehorn-monstre en uhyggelig påmindelse om, at Mexicos vejnet er et meget farligt sted at opholde sig i krigen mellem militær og narkomafiaerne.

Ifølge Los Angeles Times er det senest opgjorte dødstal i de fire-et-halv år, hvor Mexico har ligger i åben krig med landets narko-gangstere, over 34.000.