DR affejer kritik af Brønderslevdokumentar

Brønderslevforældres advokat vil have stoppet dokumentarudsendelse. DR afviser, at den kan påvirke retten

Børnene fra rædselshuset taler i aften ud i et dokumentarprogram på DR. (Foto: René Schütze)
Børnene fra rædselshuset taler i aften ud i et dokumentarprogram på DR. (Foto: René Schütze)

DR afviser blankt faren for, at en dokumentarudsendelse om Brønderslevsagen mandag aften vil kunne påvirke byrettens udmåling af straffen til forældreparret, som først sker senere på måneden.

Derfor sender DR sin dokumentarudsendelse med interview med de to ældste børn som planlagt, oplyser DR's dokumentarchef Steen Jensen.

- Dokumentaren fokuserer på de kommunale myndigheders sagsbehandling og ikke på straffesagen. Børnene bliver ikke interviewet om noget i forhold til anklageskriftet mod forældrene, som ikke har været fremlagt i retten, siger Steen Jensen.

DR har udskudt udsendelsen én gang i sidste uge, da byretten udskød afgørelsen af skyldsspørgsmålet til mandag. Faren på 42 år og moren på 37 år, der har 10 fælles og sammenbragte børn, står tiltalt for vanrøgt, vold og sexmisbrug.

Men advokat Henrik Stagetorn, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, siger til Politiken.dk, at han ser en risiko for, at der kommer nyt frem, som kan påvirke retten, og at det kan føre til krav om, at retssagen må gå helt om.

Men der er endnu mindre grund til at tro, at dokumentaren kan påvirke strafudmålingen, end at den kunne have påvirket skyldsspørgsmålet, hvis den var udsendt allerede i sidste uge, siger dokumentarchefen og fortsætter:

- Jeg vil stille mig tvivlsom over for, om dokumentaren også kunne have påvirket nævningenes afgørelse af skyldsspørgsmålet. Men vi udskød udsendelsen for en sikkerheds skyld.

- Når retten skal udmåle straffen, så kommer de juridiske dommere med ind over, og så er det usandsynligt, at udsendelsen kan påvirke afgørelsen, siger Steen Jensen.

Henrik Stagetorn mener dog, at det er rigtigst at vente med dokumentaren, til det står klart, at der ikke er ankesager på vej.

- Det ville forhindre omtale af retssager i årevis, hvis sådan en sag både skal igennem landsret, procesbevillingsnævn og højesteret. Så han rejser tvivl om princippet om offentlighed i retsplejen, indvender DR's dokumentarchef.

- Det, vi ønsker at gøre med dokumentaren, er at få en debat om, hvordan den slags sager kan undgås i fremtiden, siger Steen Jensen.