Nu falder dommen i Brønderslevsagen

Mandag aften vil seks nævninge og tre kvindelige juridiske dommere afsige kendelse om skyld i Brønderslevsag

Det uhumske og ubeboelige hus i Serritslev ved Brønderslev blev jævnet med jorden i sidste uge.

SE GALLERI: Her er Brønderslev-familiens fotoalbum

LÆS OGSÅ: Brønderslev-piges rædselsskur jævnet med jorden

Men det vigtigste og foreløbige regnskab for rædslerne for de mange børn, som boede i huset med deres forældre, bliver først gjort op i aften.

Ubeskriveligt
Det sker, når nævningetinget i Hjørring klokken 19 afsiger kendelse om skylden i sagen om vanrøgt, vold og sexmisbrug. Den myndige retsformand Dorthe Petersen vil afsige kendelsen.

Faren på 42 år og moren på 37 år står tiltalt i Brønderslevsagen, som startede i retten den 28. april. Siden har afhøringer af tiltalte, børneofre og andre vidner i omkring ti retsmøder givet et næsten ubeskriveligt billede af, hvordan familien levede.

LÆS OGSÅ; Hjalp far med at skrive kærlighedsbreve

Alt for sent greb velfærdssamfundet ind. Og det skete først efter, at det ældste offer i sagen - den 21-årige pige og biologiske datter til faren - flygtede en bidende kold februardag 2010.

Far vil slå mig ihjel
Hendes første ord i telefonen til sin mor på Sjælland, som hun ikke havde set i tre år, var:

- Far vil slå mig ihjel.

Så rullede sagen. Den 26. februar 2010 blev Brønderslevparret anholdt, og ni børn blev straks anbragt hos en plejefamilie. Herfra har plejemoren fortalt om, hvordan børnene bare ikke fungerede efter det omfattende svigt.

Nogle mener, at Brønderslevsagen sætter ny viden og nye grænser for, hvordan fattige nomadefamilier lever og flytter fra kommune til kommune. Og uden at kommunerne når at gribe ind i tide.

LÆS OGSÅ: Børnene kan fælde far og mor

Vold og afstraffelse
I Brønderslevsagen har børnene fra to år og op til nu 21 år levet under vilkår, som få forestiller sig. Dagligdagen var præget af vold, afstraffelse og mangel på mad og ekstrem dårlig hygiejne.

Hårdest gik det ifølge sagens fremstilling ud over den ældste datter, der flygtede og angav familien.

Omvendt har parret, der kom fra Lolland og via Skanderborg havnede ved Brønderslev i et hus købt af den berygtede handelsmand Låsby-Svendsen, hele tiden nægtet sig skyldige.

Manden kræves idømt forvaring, og kvinden risikerer op til otte års fængsel for medvirken og for at have lukket øjnene for mandens vold og sexmisbrug af to piger.

Hvis de to kendes skyldige bliver straffen først udmålt ved en endelig dom den 21. juni om aftenen.

LÆS OGSÅ: Mors advokat: Hun kan ikke gøre for det

LÆS OGSÅ: Forsvarer: Brønderslev-pige er ved at udvikle sit eget realityshow