Egyptisk minister idømmes 30 års fængsel

Egyptens tidligere finansminister skal 30 år i fængsel og betale over 50 millioner kroner for pengemisbrug

En egyptisk domstol idømmer den tidligere finansminister Youssef Boutros-Ghali 30 års fængsel for at have misbrugt statens penge.

Boutros-Ghali får 15 års fængsel for at have udnyttet sin position til at berige sig selv og blandt andet have ført valgkamp for finansministeriets regning.

Desuden får han yderligere 15 års fængsel for at have benyttet sig af i alt 102 biler, der ventede på godkendelse hos toldvæsnet.

Domstolen har samtidig beordret Boutros-Ghali til at tilbagebetale 30 millioner egyptiske pund (knap 26 millioner kroner) og idømt ham en bøde på et tilsvarende beløb.

Den nu dømte finansminister, hvis onkel er den tidligere FN-generalsekretær Boutros Boutros-Ghali, var ikke selv til stede under retssagen. Han har forladt Egypten og er efterlyst af Interpol.

Han er en af adskillige ministre fra den afsatte præsident Hosni Mubaraks regering, der nu stilles til ansvar for korruption, svindel med offentlige midler og andre forbrydelser.

Mubarak selv skal for retten 3. august sammen med sine to sønner, Alaa og Gamal. De er anklaget for at have givet sikkerhedsstyrkerne ordre til at skyde mod de demonstranter, der protesterede mod hans styre i januar og februar.

Mubaraks tidligere indenrigsminister, den forhadte Habib al-Adly, har allerede fået en dom på 12 års fængsel for korruption og kan se frem til yderligere en retssag, der handler om nedskydningen af demonstranter.