Sigøjner-klanen: Børnene læres op i kriminalitet

De tre Levakovic-brødre Dollar, Jimmi og Jura havde takket være deres far en ualmindelig tidlig debut som kriminelle. De var henholdsvis fire, syv og otte år, da de kom i ordensmagtens søgelys

Dollar Levakovic blev kendt af politiet som fireårig. (Privatfoto)
Dollar Levakovic blev kendt af politiet som fireårig. (Privatfoto)

Københavns Kommune har travlt. Hvis kommunen vil undgå en ny generation af vaneforbrydere i Levakovic -familien, skal der sættes ind med en langt mere overbevisende indsats, end hvad der er præsteret indtil nu.

Ekstra Bladet har i en række artikler afdækket det vanvittige omfang af Levakovic -familiens lovovertrædelser.

Sigøjnerfamiliens kriminalitet er så indgroet, at børnene i flere tilfælde ligefrem er blevet lært op i kriminalitet.

Debut som fireårig
Dollar Levakovic , der i dag er 21 år, var f. eks. ikke mere end fire år, da ordensmagten første gang fik kendskab til ham. Dollars far, Giovanni Levakovic , havde i et supermarked proppet tyvekoster op under sønnens jakke.

Dollars ældre brødre, Jimmi og Jura Levakovic , var henholdsvis syv og otte år, da de havde deres debut som kriminelle. Det var også i forbindelse med tyverier udført sammen med andre familiemedlemmer.

Læs også: Forbryder-familie tyranniserer naboer.

Også to af brødrenes fætre, Santino Levakovic og Alpacino Petrovic, havde en lignende indgang til en kriminel løbebane. I en alder af 12 år lavede Santino tyverier med sin far, Gimi Levakovic , og gaderøverier sammen med andre familiemedlemmer.

Alpacino blev som 13-årig snuppet for butikstyveri sammen med en 17 år ældre onkel.

Bliver normalt
De er alle siden hen vokset op og har begået den ene grove lovovertrædelse efter den anden. Og det er ifølge den svenske professor i socialpsykologi Philip Lalander, der forsker i unge og kriminalitet, ikke en tilfældighed: - Det bliver en naturlig ting for børnene at lave kriminalitet, en del af deres mentalitet. De kommer til at føle, at de ikke er som os andre, og derved legitimerer børnene den kriminelle adfærd over for dem selv.

I dag har flere af de familiemedlemmer, der blev lært op til et liv i kriminalitet, selv fået børn. Der er i Levakovic -familiens fjerde generation syv mindre børn, hvoraf seks er bosat i København.

Læs også: Bor i luksus på kontanthjælp.

Det bekymrer Søren Virenfeldt, der er forstander på institutionen Solhaven og har et stort kendskab til de unge i familien: - Fordi vi ikke fik stoppet tredje generation, så sker det hele forfra med den næste generation, og så bliver problemerne dobbelt så store.

Myndighederne har ansvaret
Også professor Philip Lalander mener, at det er sandsynligt, at børnene vokser op og tillærer sig de kriminelle vaner, som er så indgroede hos deres forældre og bedsteforældre.

- Konsekvensen for den nye generation er, at de bliver holdt i et kriminelt miljø og i en ekskluderet position i samfundet, som de får meget svært ved at komme ud af, siger han.

Professoren understreger, at det er de sociale myndigheders ansvar at få familien til at indgå og blive integreret i det omgivende samfund.

Ved du noget om sagen? Tip os på mail: 1224@eb.dk eller sms/mms: 1224 (alm. sms-takst).

1 af 3 Jimmi Levakovic havde sin kriminelle debut som syvårig. (Foto: Kristian Linnemann)
2 af 3 Jura Levakovic indledte sin kriminelle løbebane som otteårig. (Privatfoto)
3 af 3 Dollar Levakovic blev kendt af politiet som fireårig. (Privatfoto)