Greenpeace-aktivister anholdt i Grønland

Grønlands politi har anholdt to Greenpeace-aktivister, der siden søndag har opholdt sig under en borerig

Grønlands politi har natten til torsdag dansk tid anholdt de Greenpeace-aktivister, der siden søndag har opholdt sig under boreriggen Leiv Eiriksson. Der er tale om to aktivister fra henholdsvis England og USA.

Det oplyser Grønlands politi.

Ifølge politiet foregik anholdelsen 'uden dramatik, og de anholdte fulgte frivilligt med.'

- De anholdte er nu sigtet for overtrædelse af kriminallovens bestemmelse om husfredskrænkelse og overtrædelse af Selvstyrets bekendtgørelse om sikkerhedszoner, oplyser politikommissær Niels Nyvang i en meddelelse til pressen.

De anholdte vil nu blive overført til Nuuk, hvor der senere vil blive taget stilling til, om de skal fremstilles i grundlovsforhør.

Miljøorganisationen hægtede natten mellem søndag og mandag en såkaldt overlevelseskapsel med aktivister fast på boreplatformen for at hindre den i at bore efter olie i den grønlandske undergrund.

Kapslen blev hægtet fast på Leiv Eiriksson, men boreplatformen fortsatte sin sejlads, indtil den nåede frem til det område, hvor boringen skal finde sted.

Aktionen fandt sted for at forsøge at forhindre oliefirmaet Cairn i at bore i den arktiske undergrund.

Olieboringer under de forhold er ifølge Greenpeace stærkt risikable for miljøet, og både DMU, lokale fiskere og en amerikansk oliekommission har advaret imod boringer.

I en pressemeddelelse offentliggjort efter anholdelsen siger Jon Burgwald, klimamedarbejder i Greenpeace:

- Disse boringer er gode eksempler på, at olieindustrien ikke kender nogen grænser i jagten på mere olie og ikke bekymrer sig om de katastrofale konsekvenser, som klimaforandringerne har verden over.