Bombemanden kan være fri om seks år

Lors Doukaev skal 12 år bag tremmer - men kan muligvis vende tilbage til Belgien som en fri mand om blot seks år

Det var en noget slukøret og trods alt mærket terrorist, der i går forlod Københavns Byret. Med en dom på 12 lange år måtte den 25-årige tjetjener, belgiske statsborger og bombemand Lors Doukaev indse, at hans terrorplaner mod Danmark i den grad mislykkedes. Alt sammen fordi hans hjemmekonstruerede bombe - der først var skjult i en ringeklokke og senere skulle ombygges til en brevbombe skjult i et Nintendo-spil - gik af på det blot fire-kvadratmeter-store toilet på Hotel Jørgensen den 10. september sidste år.

Var bomben, under tjetjenerens forsøg på at ombygge den med det meget usikre sprængstof TATP og hen ved 1000 stålkugler under et 38 minutter langt ophold på toilettet, ikke sprængt i utide, var terrorforsøget mod Jyllands-Posten sandsynligvis aldrig blevet opklaret.

’Jeg bliver uskyldigt dømt’
Lors Doukaev hævdede i går til det sidste, at han var uskyldig.

- I er ved at dømme mig for noget, jeg ikke har gjort, så derfor har jeg intet at sige, konkluderede han kort inden nævningene og dommerne gik til votering.

Læs også:Bombemand med boksertud, gammelt kort og H&M-tøj

En votering der ikke var entydig, idet tre af nævningene stemte for, at Doukaev skulle 14 år bag tremmer. Han endte - i overensstemmelse med dommene fra tidligere terrorsager i Danmark - med 12 år. Men den etbenede småbarns far til to kan meget vel vende tilbage til familien i Liège, Belgien, allerede efter blot seks år.

Udviste afsoner halv tid
For oveni de 12 års straf fulgte der også en udvisning af Danmark for bestandigt. Det betyder i praksis, at Doukaev allerede efter afsoning af halvdelen af straffen formentligt sluses ud i samfundet igen. Dét fordi afsoningen for udviste fanger vurderes ekstra hård, idet de ikke har mulighed for at undergå en såkaldt resocialisering i fængslet.

Kan afsone i Belgien
Udover det har Lors Doukaev, i kraft af at være EU-statsborger, også anmode de danske myndigheder om, at afsone sin straf i et belgisk fængsel, så han er tættere på sin familie. Der må i det tilfælde påberegnes en del behandlingstid af sagen både hos de danske og de belgiske myndigheder, men ellers er der intet til hinder for, at Doukaev kan blive overflyttet til hjemlandet med det samme.

Se også tv:Her tjekker han ind på hotellet
Læs også:Han gør alt for at skjule hvem han er

Ifølge tjetjenerens forsvarer Niels Anker Rasmussen er Lors Doukaev allerede blevet bekendt med sine afsoningsmuligheder, men har endnu ikke ansøgt om at blive overført til Belgien. Om de belgiske myndigheder så vil modtage ham som afsoner er så en helt anden sag, men i første omgang skal Lors Doukaev og sin forsvarer vurdere, om de skal anke dommen indenfor de næste 14 dage.