Brændende tørklæde tog livet af kvinde

71-årig kvinde fra Aalborg mistede livet, da tørklæde kom for tæt på et tændt stearinlys

Et tændt stearinlys kostede i går en 71-årig aalborgensisk kvinde livet. Hun var iklædt et tørklæde, der kom i nærkontakt med et tændt stearinlys i kvindens bolig på Saltumvej.

Af ukendte årsager kunne hun ikke få vristet tørklædet af, og kort efter var der ild i resten af hendes tøj.

– Hun kom løbende ud til naboen, der fortæller, at hun var omgivet af flammer, siger vagtchefen ved Nordjyllandspoliti.

Kvinden var så ilde tilredt, at Aalborg Sygehus valgte at overføre hende til Rigshospitalet. Men kvindens liv stod ikke til at redde. Hun udåndede klokken 6 i går morges. Tørklædet var formentlig af polyester.

– Det er de fleste tørklæder. Det er et syntetisk materiale, som falder bedre og er mere behageligt end for eksempel nylon. Til gengæld er det også en tand mere brandfarligt end nylon. Men ikke noget at regne mod f.eks. ren bomuld, der antænder betydeligt lettere, siger Birgit Kjærside Storm, der er kemiingeniør ved Aalborg Universitets Institut for Kemi og Bioteknologi.

Bind det ikke for stramt
Alternativerne står ikke i kø, og det gør heller ikke de gode råd.

– Man kan rent faktisk godt tilføre nogle brandhæmmende materialer. Det gør man f.eks. i elektriske installationer. Men det vil gøre stoffet noget stivere, og det vil også blive væsentlig dyrere.

– Det, man altid skal sørge for, er ikke at gå med for store og flagrende tørklæder, når man er i nærheden af ild. Her i laboratoriet har vi f.eks. helt forbud mod tørklæder. Og så skal man aldrig binde det strammere, end at man hurtigt kan flå det af, hvis ulykken indtræffer, siger Birgit Kjærside Storm.