Dansk våbensmugler skaber uro i Indien

Påstand om, at indiske myndigheder kendte til Niels Holcks våbenleverance, vækker stor opsigt.

Sagen om Niels Holck og våbennedkastningerne i Indien skaber nu opsigt i landet. Angiveligt skulle den indiske efterretningstjeneste have kendt til våbennedkastningerne. (Foto: Carsten Norton)
Sagen om Niels Holck og våbennedkastningerne i Indien skaber nu opsigt i landet. Angiveligt skulle den indiske efterretningstjeneste have kendt til våbennedkastningerne. (Foto: Carsten Norton)

Sagen om Niels Holcks nedkastning af våben over en indisk delstat får nu stor opmærksomhed i de indiske medier.

Det er påstanden om, at en gren af den indiske efterretningstjeneste var vidende om leverancen af fire ton våben, som vækker enorm opsigt.

Læs: Indien om Holck-sagen: Største sikkerhedsskandale nogen sinde

Niels Holck deltog torsdag i et program på indisk fjernsyn, og også den skrevne presse og politikere har taget emnet op igen.

Justitsministeriet vil udlevere danskeren til straf i Indien, og om kort tid skal Østre Landsret tage stilling til, om det kan ske.

Læs: Barfoed nægter PET-kendskab til våbennedkastning

Udlevering må imidlertid ikke ske for politiske forbrydelser, og det er netop det, der er tale om, mener Niels Holck.

Han henviser til, at efterretningstjenesten RAW (Research and Analysis Wing) kendte til operationen, som skulle hjælpe oprørere mod et undertrykkende marxistisk styre i Vestbengalen.

En talsmand for oppositionspartiet Bharatiya Janata kræver ifølge det indiske nyhedsbureau IANS torsdag en forklaring fra regeringen på oplysningerne.

Læs: Nye WikiLeaks-afsløringer bekræfter Holcks torturfrygt

Briten Peter Bleach deltog i leverancen og nåede at tilbringe flere år i et indisk fængsel, før han blev sendt hjem. Han har tidligere til blandt andet avisen Independent forklaret, at den britiske efterretningstjeneste MI5 også var vidende om aktionen.

Selv slap Niels Holck, der i Indien kendes under navnet Kim Davy, under mystiske omstændigheder væk, mens Peter Bleach og besætningen på våbenflyet blev pågrebet og dømt.

Nedkastningen af våben skete i 1995, og siden har de indiske myndigheder været på jagt efter danskeren.

Den tidligere chef for efterretningstjenesten CBI skal have sagt, at CBI på forhånd var orienteret om våbennedkastningen, men fik ordre om ikke at gribe ind.

Efter planen tager Østre Landsret fat på udleveringssagen 16. maj. Byretten har tidligere sagt nej. Indiske embedsmænd var tilhørere under retssagen.