Forsvarer: Moren elsker sine børn

I morgen begynder uhyrlig retssag om mishandling og vanrøgt af ni børn - moderen nægter sig skyldig

Moren i Brønderslevsagen mener, at hun selv er et offer for sin manipulerende mand. Foto: Ernst van Norde
Moren i Brønderslevsagen mener, at hun selv er et offer for sin manipulerende mand. Foto: Ernst van Norde

I morgen begynder en af nyere tids mest horrible retssager om vanrøgt, mishandling og seksuelt misbrug af i alt ni børn.

I retten i Hjørring sidder en mor og far fra Brønderslev anklaget for at have udsat deres børn for et sandt volds- og vanrøgtshelvede gennem flere år.

Moderen har ifølge anklageskriftet i flere tilfælde stiltiende set til, mens faren udsatte børnene i alderen et til tyve år for de værst tænkelige ydmygelser, ligesom hun også selv har uddelt nogle slag.

Men ifølge morens advokat, Henrik Garlik, nægter hun sig skyldig i overgrebene. Hun har selv været et offer for manden, påstår hun.

- Hun har levet i et særdeles undertrykt forhold og været truet til at indrette sig efter mandens behov og ønsker. Hun har været udsat for vold og seksuelle krænkelser, og han har haft alle pengene, så hun var afhængig af ham. Så hun har følt sig presset til at blive i forholdet. Han skulle også have truet med at slå hendes mor og bror ihjel, hvis hun forlod ham, siger Henrik Garlik, som kvinden har valgt som ny forsvarer.

I dag har moderen tilsyneladende fået mod til at løsrive sig fra børnenes far.

- Hun tager stærkt afstand fra ham - også fordi hun ikke kender til de anklagepunkter, som kun han er tiltalt for, siger advokaten til ekstrabladet.dk.

Han henviser til seksuelt misbrug af børnene, som manden er tiltalt for alene.

Ville beskytte dem
Mishandlingen blev opdaget, fordi den ældste datter flygtede fra hjemmet sidste år og fortalte politiet om de ydmygelser, som hun og hendes hel- og halvsøskende havde været udsat for.

Men ifølge moren er det altså alene faren, og ikke hende, der har mishandlet børnene. Hun har i stedet prøvet at passe på dem, siger hun.

- Min klient har alene ønsket at beskytte børnene og gøre forholdene for dem tålelige. Hun elsker sine børn og har aldrig haft til hensigt at vanrøgte dem. Hun siger, at det var hende, der tog tæskene for børnene, siger forsvarer Henrik Garlik.

- Har hun aldrig overvejet at gå til politiet?

- Det tror jeg faktisk, at hun har. Men hun har aldrig gjort det, siger forsvareren.

Samvær med børn
Brønderslev Kommune har tidligere i en pressemeddelelse oplyst, at der vil blive etableret en kontakt i faste rammer mellem mor og børn i et samarbejde med politiet.

-Hun har haft samvær med dem hver 14. dag, selvfølgelig under overvågning, fortæller Henrik Garlik.

Advokaten modtog først sagsakterne før påske, og det undrer ham, at familiens forskellige bopælskommuner har været så passive. Familien har flyttet flere gange

- Det er uforklarligt, at ingen af de kommuner, de har boet i, har reageret på de henvendelser, som der har været. Og det undrer mig, hvorfor dem, som har været i hjemmet, ikke har reageret, siger forsvareren, som vil indkalde en repræsentant fra Brønderslev Kommune som vidne i sagen.

Både moren og faren har siddet varetægtsfængslet lige siden sagens start.